Американські військові офіційно воюватимуть проти росіян на Донбасі

Американські військові офіційно воюватимуть проти росіян на Донбасі

Американські військові офіційно воюватимуть проти росіян на Донбасі

Громадяни США приєдналися до "Грузинського легіону".

Із цього тижня американські військові офіційно воюватимуть проти росіян. Щоправда, тільки троє. А "офіційно", тому що ця трійця днями отримала військові квитки Збройних сил України.

Ще торік президент Петро Порошенко підписав указ про військову службу в українській армії громадян інших країн і осіб без громадянства. І от цей історичний момент стався два дні тому.

Де воюють американці та чому ж елітні вояки з благополучної країни вирішили служити у нашій не надто комфортній армії, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Троє американських солдатів першими серед іноземців отримують українські військові квитки. Дейв Клемен в Україні з пекельної майданівської зими. Крейг Ланг служив на найбільшій американській базі "Форт Блісс", а з Близького Сходу привіз медаль за порятунок товариша.

Брайан Боєнджер – ветеран Іраку, колишній снайпер у знаменитій 101-й десантній дивізії. Та колишніх снайперів, мабуть, не буває. На Донбасі Брайан з минулого року. Журналіст ТСН кілька разів запитував його, навіщо він тут. Він жартував та уникав пояснень. Ніби було в минулому щось таке, про що хлопець не хоче говорити. Причина виявилася шляхетною. Те, що змусило його вступити в Збройні сили України, трапилось у Будапешті 20 років тому.

"Там американські політики дали обіцянку захистити Україну, бо Україна – наш союзник. Мої політики це обіцяли від імені всього мого народу. Вони порушили своє слово, зганьбивши простих людей, таких, як я. Отже, ми ваші боржники, і я хочу віддати той борг", – говорить рядовий ЗСУ Брайан Боєнджер.

У його побратима Крейга схожа мотивація, але більш амбітні плани.

"Я служитиму на фронті, згодом підтягну російську та українську (мови) і перейду на роботу в Міністерство оборони України. Хочу підготувати персонал Збройних сил до рівня стандартів НАТО", – планує рядовий ЗСУ Крейг Ланг.

Мабуть, такі небезпечні конкуренти не до вподоби чиновникам міністерства. У "Грузинському легіоні", підрозділі, де служить Крейг з побратимами, всі іноземці отримали українські військові квитки. Та, за інсайдерською інформацією, яку ТСН перевіряє, серед генералітету є люди, зацікавлені найближчим часом розірвати контракти з іноземцями. А підставою може стати невизначеність їхнього статусу. Абсурдно, але, за одними законами, вони українські вояки, а за іншими – нелегали, порушники режиму перебування в країні.

"Не пускають на українському кордоні. Я дев'ять годин просидів у Борисполі, доки мене пустили", – згадує розвідник "Грузинського легіону" "Жора".

"Нам довелося евакуювати до Грузії пораненого бійця. І цинічно, що нам довелося за евакуацію заплатити штраф під час виїзду з країни", – говорить командир "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі.

"Грузинський легіон" – це кілька ветеранів з маленької країни Сакартвело, яка кілька разів воювала з великою Росією. У всіх легіонерів – вища освіта, а командир навіть здобув вчений ступінь у Франції. Американці довго не вагались, де їм служити.

"Чому до грузинів? Завжди прагнеш приєднатися до бійців з таким самим рівнем та способом підготовки, як у тебе", – пояснив рядовий ЗСУ Крейг Ланг.

До того ж, з гостинними горцями не буває сумно. Як не стріляєш, то співаєш. Утім, "Грузинський легіон" – це не тільки пісні та особлива кавказька гостинність, а, насамперед, польова розвідка. Вони перетинають лінію фронту, працюють на тому боці, повертаються назад, слава Богу, поки що без втрат.

Тим часом сила-силенна іноземців з інших країн хоче приєднатися до грузинів. Отже, зараз є шанс на базі "Грузинського легіону" створити перший в Україні інтернаціональний підрозділ. Підрозділ уже входить до складу батальйону "Київська Русь". Невдовзі "Грузинський легіон" треба буде перейменувати в "Іноземний".

"Нині є бажаючі приїхати до нас із Бразилії, Канади, Австралії – всі військовослужбовці, які мають бойовий досвід і які вважають своїм обов'язком допомогти Україні відстояти свою незалежність", – зазначає командир 25 ОМПБ Євген Лавров.

Мінімальну солдатську зарплатню, яку віднині отримують ці хлопці, якось смішно порівнювати зі статками американських і навіть грузинських військових. Та легіонери знайшли тут дещо важливіше, ніж гроші.

"Я вірю в українську душу, у силу українського народу. І в силу цього "оселедця" (показує), і в те, що Україна буде стояти на віки вічні", – говорить боєць легіону Зураб Чихелідзе.

Андрій Цаплієнко

З цього тижня американські військові офіційно воюватимуть у складі ЗСУ

З цього тижня американські військові офіційно воюватимуть у складі ЗСУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація