Бійці та генерали АТО називають зачищення Авдіївської промзони локальною перемогою

Бійці та генерали АТО називають зачищення Авдіївської промзони локальною перемогою

Фото: Reuters

Військовий "Старшина" пояснив, чому бойовики намагалися захопити Авдіївську промзону.

У районі Авдіївки, що під Донецьком, в загонах бойовиків лишилося не більше 30% місцевих. Всі решта - кадрові російські окупанти, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

На початку березня Авдіївська промзона, поряд з якою розташована розв'язка стратегічно важливих автошляхів з Донецька до Горлівки та Костянтинівки, ще була так званою "сірою", тобто нічийною, територією. Але тепер тут весняне загострення. Останні кілька тижнів до прилеглої лісосмуги бойовики заходили цілими загонами.

Українські військові твердять, що їх атакували переважно "заблукалі" кадрові військові РФ. Авдіївська промзона стала для них ніби навчальним полігоном, а українські бійці - мішенями.

Стріляють бойовики з усього, чим допоміг кремлівський "військторг". "Т-72 прогрівається, періодично. Там у них є певний час. І відпрацьовує по позиціях наших хлопців", - розповів військовий з позивним "Старшина".

Шалену кількість обстрілів витримали українські війська на фронті цього тижня

Шалену кількість обстрілів витримали українські війська на фронті цього тижня

Сталевою витримкою українських воїнів без перебільшення можна пишатися. Коли тебе відверто намагаються розстріляти, навіть не пробувати захиститися - неймовірно складно.

Поки зі сторони Ясинуватської розв'язки та окупованих Донецька зі Спартаком стріляли переважно ворожі кулеметники та прилітали 82-мм міни - українські оборонці не відповідали. Та щойно над головами почали рватися гранати, десятками лягати 120-міліметрові міни та танкові снаряди і знову з'явилися поранені та загиблі побратими – українці взялися відповідати ворогу.

Упродовж тижня у боях поблизу Авдіївки українці знищили близько півсотні ворожих піхотинців. Коли гнали бойовиків із промзони – вона тепер українська - наразилися на облаштовані противником позициї. Покинуті ворожі редути тепер під нашим контролем і вони стратегічно важливі.

"Прямий вихід на Горлівку, в основному, постачання йде на Горлівку цією дорогою. Швидше за все через це [загострилися бойові дії]. Вони зрозуміли, що ми відріжемо Горлівку, і ось хочуть налагодити, щоб у них був контакт", - пояснив "Старшина".

І бійці в окопах, і генерали в штабах визнають: зачищена від бойовиків Авдіївська промзона та, принаймні, вогневий контроль над Ясинуватською розв'язкою - це маленька, локальна, незапланована, але таки перемога. Небезпеки від диверсійних груп стане вочевидь менше. І залишати район українці не планують.

Щоправда, під Авдіївку та в напрямку Мар'їнки із Красногорівкою противник перекинув лише впродовж останньої доби десятки танків із бронемашинами, самохідні гармати, реактивні артсистеми "Град" та піхоту. Тож на околицях окупованого Донецька триває війна.

Зазначимо, що ця початкова фаза атак бойовиків нагадує минулорічну історію і бої за Авдіївку можуть перерости у "друге Дебальцеве".

Кореспондент ТСН Олександр Моторний

Повʼязані теми:

Наступна публікація