Бойовики "депортують" відомих донецьких волонтерів

Бойовики "депортують" відомих донецьких волонтерів

Фото: Reuters

Серед них – Енріке Менендес, який напередодні закликав переселенців повертатися в Донецьк.

Бойовики терористичного угруповання "ДНР" наказали покинути межі окупованої ними території відомим донецьким волонтерам Євгенію і Дмитру Шибаловим і Енріке Менендесу.

Вранці 2 лютого їх і ще одного волонтера Ольгу Коссе викликали на допит у "міністерство державної безпеки", повідомляє Новая газета.

На зв'язок з волонтерами вийшла їхня колега Марина Черенкова, яку бойовики викрали минулого тижня. Вона сказала, що її утримують в "МДБ" і бойовики просять волонтерів "з'явитися на розмову з приводу діяльності їхньої групи "Відповідальні громадяни" .

Після тригодинного допиту чотирьох волонтерів відпустили, а братам Шибаловим і Енріке Менендесу наказали покинути окуповану "ДНР" територію у найкоротше терміни. Ользі Коссе дозволили залишитися.

Зазначимо, що Енріке Менендес перед зникненням Черенкової у Facebook написав пост, який багато хто сприйняв як заклик до переселенців повертатися в Донецьк.

"Думаю, що вже цього літа ми побачимо нову хвилю великого повернення людей в регіон. Я дуже цього чекаю. І це стане важливою віхою у врегулюванні конфлікту", - написав Менендес.

 

В Киеве я много встречаюсь с дончанами, уехавшими на время войны. Причины у всех разные – не хочу останавливаться на это...

Опубліковано Энрике Менендесом 25 січня 2016 р.

Нагадаємо, раніше бойовики викрали одного з керівників волонтерської групи "Відповідальні громадяни" Марину Черенкову. Її затримали представники "міністерства держбезпеки ДНР" в її квартирі в Донецьку.

Пізніше донецький волонтер Енріке Менендес написав, що Черенкова вийшла на зв'язок і підтвердила, що знаходиться в "МДБ". Доступу до неї немає і перспективи звільнення туманні. За інформацією волонтерів, бойовики підозрюють її у шпигунстві.

Крім неї, бойовики викрали відомого вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського. Його дружина каже, що мотивом викрадення могло бути "неправильне листування в Facebook".

Масові арешти у Донецьку почалися після того, як невідомі спробували підірвати пам'ятник Леніну на центральній площі міста. Журналіст Олексій Мацука написав у Facebook, що терористи вриваються в будинки до людей, проводять обшуки і вилучають майно.
 
Журналіст Денис Казанський підтверджує цю інформацію і повідомляє подробиці того, що відбувається в місті.

"До людей вриваються в квартири. Людей відвозять в невідомому напрямку без всіляких пояснень, і родичі потім бігають і шукають у кого їх викуповувати — МДБ, у "Сомалі", у "Спарти"? Відвозять не проукраїнських активістів (їх там давно немає). Забирають тих, на кого "стукають" сусіди і колеги по роботі, вірних протестантських церков, а то і просто звичайних людей, які нещодавно побували на території України", — написав у Facebook Казанський.

У центрі Донецька підірвали пам’ятник Леніну

У центрі Донецька підірвали пам’ятник Леніну

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація