Бойовики в останню мить зірвали обмін полоненими, що готувався три місяці

Бойовики в останню мить зірвали обмін полоненими, що готувався три місяці

Обмін полоненими на Донбасі зірвався з вини бойовиків

У списку на визволення були офіцери ще з "Іловайського котла".

Ватажки терористів "ДНР" зірвали обмін полоненими. В останню мить вони висунули вимоги, погодитися на котрі українські переговорники не могли з міркувань безпеки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Обмін готувався протягом трьох місяців. Сторони вийшли на "фінішну пряму" процесу два дні тому. З українського боку в процесі активну участь брали волонтери, військові та працівники СБУ.

Маріупольський суд змінив санкцію для обвинувачених у бандитизмі, пограбуваннях і вбивствах осіб із тримання під вартою на домашній арешт. Ця юридична формальність дозволяла вивести обумовлених із бойовиками кримінальних авторитетів із зали суду, посадити в автобуси та вирушити на лінію розмежування сторін.

Усього було домовлено про обмін у форматі 13 на 13. Серед полонених українських військових мали б звільнити офіцерів, які провели в неволі рік після трагічних подій під Іловайськом.

Однак в останній момент бойовики несподівано висунули нові вимоги. Зокрема йшлося про проведення обміну на території, підконтрольній "ДНР", а не нейтральній смузі.

Переговори тривали більше доби на самісінькій передовій. І завершилися фіаско. Тримісячна копітка праця провалилася. Однак військові не втрачають віри в можливість звільнення своїх побратимів і збираються продовжувати пошук шляхів їх обміну.

Нещодавно у СБУ розповіли, скількох полонених українців утримують на Донбасі та в Росії. Радник голови спецслужби Юрій Тандіт озвучив цифру 170 чоловік.

Зокрема рік бойовики не віддають Україні полоненого полковника розвідки Івана Без'язикова. Офіцер був керівником групи переговірників щодо вивезення загиблих і поранених після бою. Його разом із двома колегами бойовики захопили в полон.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Бойовики зривають обмін полоненими

Бойовики зривають обмін полоненими

Повʼязані теми:

Наступна публікація