Бойовики зірвали відкриття пункту пропуску в Золотому – представник Кучми

Бойовики зірвали відкриття пункту пропуску в Золотому – представник Кучми

Дорога на Луганщину не відкрилася через бойовиків / Фото: УНІАН

У Мінську завершено сьогоднішню роботу тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі.

На переговорах у Мінську представники України вкотре озвучили свої передумови до виконання пункту домовленостей щодо проведення виборів на Донбасі. Про це на власній сторінці у соцмережі Facebook заявила прес-секретар президентського фонду Леоніда Кучми "Україна" Дарка Оліфер.

За її словами, першочерговою умовою є припинення вогню представниками терористичних угруповань, а також вирішення питань щодо українських заручників, зокрема допуск до них представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Тривають обстріли з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей. Безпека є базовою умовою мінських угод. Режим припинення вогню, відведення озброєнь з лінії зіткнення, підтвердження такого відводу інспекторами СММ ОБСЄ – тільки після виконання перших пунктів мінських домовленостей можна говорити про повноцінну роботу з гуманітарних, економічних і політичних питань. Без припинення вогню неможливо нормально проводити роботи з розмінування", - пояснила Оліфер.

"Українська сторона очікує, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей продовжать роботу зі звільнення незаконно утримуваних осіб. Як і обумовлювалося раніше, в першу чергу мова йде про людей, які потребують медичної допомоги, а також тих, хто перебуває в полоні більше року. Для нас звільнення людей – найбільш чутливе і принципове питання. У цьому контексті українська сторона знову поставила питання про повернення в Україну Надії Савченко", - зазначила речниця екс-президента.

На Луганщині відкрили автомобільне сполучення з окупованими територіями

На Луганщині відкрили автомобільне сполучення з окупованими територіями

Оліфер розповіла про незрозумілу ситуацію з відкриттям автомобільного коридору Лисичанськ - Золоте - Первомайськ – Стаханов. Зокрема, щодо відкриття 31 березня на прохання бойовиків контрольного пункту пропуску в Золотому.

"Незважаючи на попередні домовленості, досягнуті як в рамках підгруп з гуманітарних і економічних питань, так і на засіданні Тристоронньої контактної групи, представники окремих районів Луганської області з невідомих причин заблокували пропуск людей, автотранспорту і гуманітарних вантажів. Подібний підхід до вирішення соціально-економічних загострює гуманітарну ситуацію в регіоні. Своєї згоди на відкриття даного автомобільного коридору представники окремих районів Луганської області не дали і сьогодні", - твердить представник Кучми.

За її словами, про швидке проведення виборів на Донбасі, на котрому наполягає Кремль, мови поки немає.

"Проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливо тільки після повного припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. Крім того, такі вибори можуть пройти лише за українським законодавством, за участю українських партій і українських журналістів", - заявила Оліфер.

Як уже повідомлялося, відкритий на Луганщині пункт пропуску в Золотому пропрацював лише кілька годин. За його роботою стежили представники ОБСЄ. Безпеку мирних жителів при перетині лінії розмежування гарантувати не вдалося, тому було схвалено рішення припинити роботу цього КПП.

У квітні бойовики відкрили вогонь уже пункті пропуску в Станиці Луганській. Через це і цей блокпост можуть закрити.

 

В Минске окончена сегодняшняя работа Трехсторонней контактной группы.Продолжаются обстрелы со стороны представителей о...

Опубліковано Даркою Олифер 6 квітня 2016 р.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Бій у Луганській області
Наступна публікація