Чиновники вимагають від росіянина, який втратив ногу в АТО, довідки про несудимість у РФ

Чиновники вимагають від росіянина, який втратив ногу в АТО, довідки про несудимість у РФ

Чиновники вимагають від росіянина, який втратив ногу в АТО, довідки про несудимість у РФ

Покаліченого захисника України можуть будь-якої миті депортувати до країни-агресора.

Росіянин Сергій Петровичев одним із перших добровільно пішов воювати за Україну, аби захистити її від агресора. Одного дня він кинувся у саме пекло – на мінне поле до поранених побратимів, яких хотів урятувати, однак сам потрапив у пастку і підірвався на розтяжці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

До Києві 29-річний чоловік приїхав іще під час Майдану, бо хотів підтримати український народ у боротьбі за свою свободу. Навесні 2014 року пішов воювати на Донбас. І навіть після важкого поранення – ні про що не шкодує. Каже, має власні переконання і багато друзів в Україні, тож приїхав захистити передусім їх. "Я про багато речей знав не зі ЗМІ, а від людей, котрим я довіряю", - каже Сергій.

Нині він втратив кінцівку та носить у тілі кілька десятків осколків. Його переломи досі не зрослися, як слід. Те, що він ходить – медики називають дивом. Сергій зізнається, що тримається завдяки друзям, волонтерам і лікарям-ентузіастам. Україну називає державою великого серця. Хоча цій самій державі виявився непотрібним. "Займатися питанням мого громадянства ми почали ще до мого поранення з одним моїм товаришем. Він із Кіровської області, багато з ним пройшли, він теж воював в АТО", - каже росіянин.

Пораненому у боях на боці сил АТО росіянину загрожує депортація

Пораненому у боях на боці сил АТО росіянину загрожує депортація

Повернутися до Росії таким, як він – означає у кращому випадку арешт. На українське громадянство подавав документи вже двічі, і щоразу отримував відмову. Чиновники кажуть, що не вистачає довідки з Росії про несудимість, а отримати її можна, лише поїхавши туди. Ситуація абсурдна і патова. "Увесь біль полягає в тому, що коли було складно, люди з Білорусі, з Росії повірили в нашу країну, і коли приїхали сюди, щоби воювати з агресором, який зазіхнув на нашу волю і цілісність – їх просто кинули", - нарікає волонтер Олександр Івашков.

Такі, як Сергій, отримати громадянство ще можуть, уклавши контракт зі Збройними силами і відслуживши в них три роки. Але йому без кінцівки це неможливо. Останній варіант – це воля президента. Існує процедура спрощеного набуття громадянства України для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною. Однак на Банковій задіювати її не поспішають. Там також посилаються на нестачу довідок. "Справу направили на доопрацювання до Державної міграційної служби України з метою приведення документів до вимог законодавства. Як тільки матеріали надійдуть після доопрацювання, вони будуть невідкладно розглянуті", - пообіцяли в Адміністрації президента.

Отримання для Сергія українського паспорта означало б лікування і реабілітацію державним коштом, надання статусу учасника бойових дій. Але реалії такі, що і Сергія, і таких як він – можуть будь-якої миті депортувати з України. "Я уже все виплакав", - зізнається оборонець України.

Тим часом Росія відхрестилася від російських бойовиків, які були затримані військовослужбовцями ЗСУ у зоні АТО на Донбасі. Представники Кремля у Мінську заявили, що російських військ на Донбасі немає.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація