День народження відсвяткував батальйон, котрому вдалося відбити частину Луганська в бойовиків

День народження відсвяткував батальйон, котрому вдалося відбити частину Луганська в бойовиків

День народження відсвяткував батальйон, котрому вдалося відбити частину Луганська в бойовиків

БТРО 12 тримався в обласному центрі майже місяць – до атаки регулярної російської армії.

Вони пройшли пекло боїв на Луганщині, місяць тримали один із районів Луганська, відбивши його у ворога, їх накривали "Смерчами" з території Росії. Усе це – про київський 12-й батальйон територіальної оборони, котрий не мав виходити за межі Київської області, але натомість воював на самому передньому краї, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У другу річницю створення батальйон згадав своїх 13-х загиблих і 82 поранених.

З першого складу батальйону, що пройшов пекло боїв на Луганщині, зараз служить не більше тридцяти людей. Але старий "Київ-12" прийшов, щоб зустріти побратимів та відсвяткувати день народження батальйону.

Обійми та посмішки на обличчях – бійці їхали до Бахмуту ледве не з усіх куточків України. Олександр з Києва. Сам давно вже не служить, бо після декількох контузій вже здоров'я не дозволяє.

"І на Вєргунці, і на Дмитрівці, коли наш табір розбомбили", - пригадує Олександр Вовк свою службу.

Він прийшов до батальйону одразу по створенню. Зустрічей з порбатимами не пропускає ніколи.

Батальйон "Київ-12" святкує другу річницю створення

Батальйон "Київ-12" святкує другу річницю створення

12-й батальйон був майже в усіх гарячих точках Луганщини - Щасті, Дмитрівці, Трьохізбенці, Станиці Луганській. Більше того, в серпні 2014 р. вони одними з перших зайшли в Луганськ і майже місяць тримали оборону в жовтневому РУВД.

"2 серпня ми зайшли в Луганськ і на РУВД Жовтневого району міста повісили прапор України. До 24-25 серпня ми утримували всі наступи з Луганська", - пригадує командир 12-го БТРО Микола Білосвіт.

Коли Росія перейшла у наступ великими силами, батальйон був змушений відступити до Щастя. Однією з найтрагічніших дат в історії "Києва-12" залишається 3 вересня 2014 року. Тоді їхній штаб в селищі Дмитрівка накрили смерчі з території Російської Федерації.

"І двохсоті, і трьохсоті були. Але, слава Богу, через те, що ми були готові до цього, була підготовка, тому минулося більше майновими втратами", - розповів Олександр Вовк.

Батальйон і досі на передовій – виконує завдання в районі Попасної на Луганщині.

"Ніколи батальйон в повному складі не виходив з зони АТО. Виводили тільки якісь підрозділи", - пояснив командир.

Досі воює і кремезний чоловік із позивним "Гардез". Такий позивний не випадковий – це населений пункт в Афганістані. Чоловік пройшов ту війну і зараз воює на цій. Його знайомі з Афгану зараз активно воюють проти України. Один навіть командує бригадою спецназу ГРУ РФ в місті Тольятті. Того самого, де служили Єрофєєв та Олександров.

"Його люди були взяті в полон. Хотів йому подзвонити, але, на жаль, телефони були змінені в нього", - розповів боєць Дмитро Карташов.

Також у цей день Нацгвардія вшанувала річницю свого першого бою в АТО, а "Азов" провів святковий марш по Бердянську. 

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація