Дерибан грошей на похорон і атаки без зброї. Найманці з РФ розповіли правду про "ДНР"

Дерибан грошей на похорон і атаки без зброї. Найманці з РФ розповіли правду про "ДНР"

Фото: Reuters

Росіяни, які воювали за бойовиків, розчарувалися у псевдореспубліках.

Журналіст видання "Медуза" Георгій Переборщиков зібрав історії росіян, які повернулися додому після участі в бойових дій на Донбасі на боці бойовиків. Найманці розповіли про провали командування "ДНР" та "ЛНР", військову допомогу РФ, надану бойовикам і  ситуацію на окупованих територіях.

Колишній бізнесмен з Санкт-Петербурга Олександр Нелюбін вирушив на Схід України в липні 2014 року. Воював він у розвідувально-диверсійній групі - спецпідрозділі бойовиків "ДНР" "Кальміус". За словами Нелюбіна, Росія відправляла бойовикам військове постачання.

"Підтримка з Росії була, звичайно. Спочатку від волонтерів та патріотичних організацій. Пізніше, звичайно, дуже гарне постачання пішло. Зброю спершу самі захоплювали, потім почало приходити новеньке, в мастилі ще", - каже найманець.

Нелюбін розповідає, що бойовики йшли в атаку в спортивних костюмах / Фото: Meduza

Тим часом, в самому командуванні так званої ДНР були серйозні розлади. За словами росіянина, саме через дурість і некомпетентність командирів бойовики втратили багато живої сили. "ДНРівці" наступали на Оленівку на Донеччині в спортивних костюмах і зі зброєю часів війни.

"Було це 24 серпня 2014 року. Наступ на селище міського типу Оленівка. За два дні нас підняли за повною бойовою готовністю. Повідомили, що треба прориватися в південному напрямку. А у нас пацани на 80% не обстріляні, без досвіду. Автоматичною зброєю і гідним обмундируванням озброєна тільки наша група, та ще пара загонів. У решти складу в основному карабіни мало не часів війни. Були навіть люди в спортивних костюмах ", - згадує найманець.

За словами Нелюбина, бій тільки розв'язався, а в Інтернеті бойовики вже повідомляли про окупацію населеного пункту.

"Набрехали все. Нібито і вогнева підготовка була, і підтримка технікою. Я бачив усього три танки, тільки вони навіть в бій не вступили. Заклинило у них вежі. Третина підрозділу в цьому наступі загинула - через недбальство командирів-штабістів ", - додав поплічник "ДНРівців".

Нелюбін додав, що РФ виділяла великі гроші на похорон загиблих бойовиків, проте кошти роздеребанили, а ліквідованих бандитів просто закопали.

Відставний офіцер із Мурманська Олександр Фоміченко розповів, що на Донбасі все не так райдужно, як показує російське телебачення. За його словами, бойовиків відправляли в атаки фактично без підготовки, а форму вони купували за свій рахунок.

"Спочатку нам видавали карабіни СКС (на озброєнні радянської армії з 1949 року -  Ред.) А автомат тільки після перших бойових зіткнень - якщо людина не втекла і не передумала. Форма була своя - за власний рахунок ", - розповів найманець журналістам.

Бойовикам не вистачало не тільки зброї, але і їжі. Фоміченко розкритикував командування головного терориста Луганщини Ігоря Плотницького.

"Був період, коли на день ми варили велику каструлю макаронів із салом, і більше нічого з їжі не було... Багато було випадків, коли наш загін, в ті часи, Плотницький (нинішній ватажок" ЛНР "- Ред.) був "міністром оборони", посилали в лобову атаку без серйозного озброєння. Але мені пощастило - ми потрапили до хорошого командира, козачого отамана, який нас беріг і у розтрату не пускав. За це він пару раз був навіть заарештований", - стверджує російський найманець.

Він згадав, як місцеві бойовики розстріляли машину зі своїми поплічниками і здавали "своїх".

"Був випадок, коли двоє моїх товаришів загинули від рук славного батальйону "Зоря", що складається з місцевих. Вони напилися, і розстріляли машину з нашими. Може, у них біла гарячка вже була, не знаю. Було і таке, що всі списки нашого особового складу виявлялися у противника. Було, що двоє наших хлопців в полон потрапили, і стало зрозуміло, що їх хтось зі своїх здав. Зрада", - додав Фоміченко.

Колишня співробітниця фірми з продажу нерухомості Дарина розповіла, що поїхала воювати за бойовиків на Донбасі після настанови свого духівника. Поплічниця "ДНРівців" брала участь у захопленні Дебальцевого.  За її словами, цей бій був "справжнім пеклом".

"Переломний момент настав 8 лютого. Ми в числі інших підрозділів закривали той самий "Дебальцевський котел". Почався жорсткий штурм добре укріплених позицій противника... Нас накрило з мінометів, а одразу за цим - із танка. Було пекло в прямому сенсі. На місці загинули троє, мій товариш серед них. У решти - важкі поранення, травматичні ампутації кінцівок, контузії", - каже найманка.

Росіянка стверджує, що в населеному пункті відбувалося таке, "що навіть у бувалих мужиків дах зривало".

На думку найманки, зараз Донбас почали "зливати".

"Все дуже складно, і зрозуміє тільки той, хто в темі. Настрої там наразі всілякі. Так, Донбас зливають. Це настільки очевидно, що навіть нецікаво ", - резюмувала вона.

Повʼязані теми:

Наступна публікація