"Для досягнення миру великих компромісів не буває": Кравчук пояснив, що таке спільне інспектування біля Шумів

"Для досягнення миру великих компромісів не буває": Кравчук пояснив, що таке спільне інспектування біля Шумів

Фото: УНІАН

За словами голови української делегації у ТКГ, представники зберуться на місці й "подивляться, хто каже правду, а хто — неправду".

У четвер, 10 вересня, за новими домовленостями Тристоронньої контактної групи у районі селища Шуми у Донецькій області, розташованому на лінії розмежування, має відбутися спільне інспектування позицій українських військових.

Подробиці в ефірі ТСН.19:30 розповів перший президент України та голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук.

Поясніть, що таке спільне інспектування, хто братиме участь у цій інспекції, чи будуть представники делегації Російської Федерації та самопроголошених "Л/ДНР"? І ще одне питання, щоб не було, як з мостом у Станиці Луганській, який зводила українська сторона. Коли міст звели, "Л/ДНРівці" потім прийшли на наш бік, а ми на свій, тільки окупований, не могли тоді зайти. Розкажіть ці нюанси.

Власне кажучи, ви знаєте, що відбулося серйозне загострення біля населеного пункту Шуми, де представники неконтрольованих районів Донецької області заявили про те, що там відбуваються нові інженерні спорудження Збройних сил України. Ми звернулися до ОБСЄ. ОБСЄ сказало, що сьогодні вчергове підтвердила ОБСЄ відсутність будь-яких порушень з боку Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми. Відсутність будь-яких, я наголошую, споруджень. Але сторона ОРДО (окремі райони Донецької області. – Ред.) наполягає, що там є такі спорудження, росіяни їх підтримують. Сьогодні це підтвердив зокрема Козак (заступник голови адміністрації президента РФ. – Ред.), який був на цьому засіданні. Тому було ухвалено рішення – спільне інспектування. Хто туди буде входити: представники від ОРДО Донецької області, української (природньо, сторона в межах), СЦКК (Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. – Ред.) і представник або працівник ОБСЄ – представниця-координаторка від ОБСЄ пані Хайді Грау. Тобто, це буде завтра о 14:00, вони зберуться там на місці й подивляться, хто каже правду, а хто – неправду. Щоб на цьому поставити крапку.

Чи не думаєте ви, що таким чином ми робимо з невизнаних республік сторін-суб'єктів, що вони формалізуються таким чином?

Нічого ми не робимо, тому що там є представниця пані Грау від ОБСЄ. Вона безпосередньо братиме участь.

А чи українська сторона буде заявляти про те, що "Л/ДНРівці" риють окопи, траншеї буквально на видимості вже від наших траншей і окопів, і наші бійці, наші знімальні групи це бачать?

Не просто заявлятиме, а ми вже заявили про десять таких порушень, де риють ці окопи. Більш того, ми подали ці наші спостереження до представників ОБСЄ і чекаємо на них відповіді. Тобто, це не залишається без контролю. Ми чекаємо на відповіді, але не робимо з цього шоу, як це роблять в цьому разі представники від ОРДО.

Чи не завеликий компроміс задля досягнення миру, як ви вважаєте?

Для досягнення миру великих компромісів не буває. Буває один компроміс, якого не можна навіть називати компромісом. Це коли йдеться про незалежність, про суверенітет, про недоторканність кордонів. Це червоний профіль, який не можна переступати. Все решта – можна. І потрібно домовлятися, але документи не підписувати такі, які можуть зашкодити Україні. А домовлятися, вести перемовини, потрібно з усіма. Бо якщо не вести розмови і перемовини, ні про які домовленості не можна й думати.

Кравчук ексклюзивно розповів подробиці інспектування позицій українських військових в районі селища Шуми

Кравчук ексклюзивно розповів подробиці інспектування позицій українських військових в районі селища Шуми

Повʼязані теми:

Наступна публікація