Експерти озвучили сценарії розвитку подій на Донбасі після Мінських угод

Експерти озвучили сценарії розвитку подій на Донбасі після Мінських угод

Експерти озвучили сценарії розвитку подій на Донбасі після Мінських угод

Українські дипломати та аналітики називають ситуацію на Донбасі після завершення дії Мінських угод "не війною" / Фото: ТСН

Масштабних наступів з боку Росії вітчизняні аналітики не прогнозують. 

Українські дипломати та аналітики називають ситуацію на Донбасі після завершення дії Мінських угод "не війною". Тобто стріляти будуть, і гинути військові та цивільні будуть, проте широкомасштабного наступу з російської чи української сторони не прогнозують. Вітчизняне МЗС переконує - терміну дії Мінських угод не існує, тому з 1 січня 2016 року і далі наполягатиме на виконанні досягнутих домовленостей, йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

На початку року учасники Нормандської четвірки ухвалили багато важливих для відновлення миру речей: припинення вогню, відведення озброєння, вибори на окупованих територіях, амністію бойовикам, відновлення Україною контролю над державним кордоном. Всього 13 пунктів. Весь комплекс мали виконати до кінця 2015 року. На думку українського дипломата Богдана Яременка, жоден пункт угоди не виконаний.

"Першого січня ми отримуємо ситуацію коли домовленості немає, але вона виконується. Гібридна домовленість стане ще більш умовною і ще більш незрозумілою", - сказав він.

Українські аналітики наймовірніший сценарій розвитку подій на Донбасі називають – "не війна". Це коли з обох боків будуть гинути люди, непідконтрольна територія остаточно перетвориться на сіру зону, конфлікт затягнеться на довгі роки і виснажуватиме Україну.

Експерт Вадим Хомаха вважає, що конфлікт може бути подібним до ситуації між Південною та Північною Кореєю.

Масштабних наступів з боку Росії вітчизняні аналітики не прогнозують. Війна у Сирії, подовження санкцій та падіння цін на нафту знекровлюють агресора. Тому ймовірні лише локальні збройні конфлікти. І продовження дипломатичної битви на міжнародному фронті.

У МЗС наголошують, що терміну в Мінських угод немає.

"Головне в Мінських угодах - вони мають бути виконані. Ми будемо далі наполягати щоб російська сторона виконувала свою частину угод і керовані нею бойовики на Донбасі", - зазначає директор департаменту політики та комунікацій МЗС Олексій Макеєв.

Названі сценарії розвитку на Донеччині після Мінських угод

Названі сценарії розвитку на Донеччині після Мінських угод

Повʼязані теми:

Наступна публікація