"Гаряча" точка Донбасу. Навіщо бойовики гинуть за Авдіївку

"Гаряча" точка Донбасу. Навіщо бойовики гинуть за Авдіївку

Фото: Reuters

Вже майже два роки Авдіївка живе під постійними обстрілами зі сторони бойовиків.

В Авдіївці триває весняне загострення, яке на жаль, збирає кривавий врожай. ТСН.ua історію "гарячої точки" та знайшов пояснення, чому бойовикам так потрібно саме це місто.

З чого все почалося

У липні 2014 року Авдіївка, розташована за 6 км від Донецька, стала одним із населених пунктів, зачищених українською армією від окупантів. Відтоді місто, розташоване на умовній межі з "сірою зоною", постійно потерпало від обстрілів бойовиків, які періодично загострювалися. 

Бойовики обстрілювали Авдіївку в основному з позицій, які облаштували в Ясинуватій, розташованій по іншу сторону від траси. Нехтуючи будь-якими оголошеннями тиші, бойовики використовували різне озброєння. Стріляли з мінометів, танків, САУ, стрілецької зброї. Для розвідки використовували безпілотники, кілька з яких збили українські військові.

Загострення традиційно відбувається навесні. Авдіївка не стала виключенням. У квітні 2015 року "ДНРівці" почали використовувати реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Гради". Це довелося визнати навіть спостерігачам ОБСЄ, які дуже рідко розплющують очі у зоні АТО. 

Жертвами обстрілів зі строни бойовиків стало чимало місцевих жителів, були поранені діти. Сепаратисти зрешетили дитячий садок, один зі снарядів влучив в школу. Кілька разів піддавався обстрілам коксохімічний завод, який є одним з найбільших у Європі. Тепер він балансує на межі закриття. 

Знову ситуація загострилася у липні 2015 року. Бойовики нахабно розстрілювали з артилерії багатоповерхівки Авдіївки.  До середини серпня обстріли відбувалися ледь не щодня.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко тоді попередив про загрозу наступу бойовиків, але запевнив, що армія готова як до оборонних, так і до наступальних дій. Військовик пояснив, що бойовики постійно перевіряють оборонну здатність українських позицій, щоб знайти вразливе місце для атаки. Проте, додав Муженко, вдала протидія бойовикам у ще одній "гарячій точці" - у Мар'їнці - по суті врятувала Авдіївку. Адже у разі захоплення Мар'їнки "ДНРівці" розвивали б свій успіх далі. 

Після нетривалого затишшя обстріли поновилися. Наприкінці жовтня бойовики відновили роботу артилерії. У листопаді кількість обстрілів зросла. У свою чергу розвідка повідомляла про те, що бойовики знову накопичують сили на двох "гарячих" напрямках, - навпроти Авдіївки та Мар'їнки. Коротке затишшя було тут у період новорічних свят. До кінця січня ситуація знову загострилася.

Останнє загострення

Наприкінці лютого військові Збройних сил України, які утримують позиції в Авдіївці, прийняли рішення зайняти промислову частину на території міста, щоб убезпечити мешканців від ворожих обстрілів. Бойовики почали горланити про "наступ військ ЗСУ" та вирушили на захоплення так званої авдіївської "промки", криваві бої у якій тривають і досі.

Кожного дня бойовики накривали силовиків обстрілами з кулеметів та мінометів зі своїх позицій у промзоні, а також зі сторони Ясинуватської розв'язки та окупованих Донецька зі Спартаком. Тоді українські оборонці не відповідали. Та щойно над головами почали рватися гранати, десятками лягати 120-міліметрові міни та танкові снаряди і знову з'явилися поранені та загиблі побратими – українці взялися відповідати ворогу.

Йдеться, зокрема, про бійців 58-ї бригади, 16-го батальйону і 74-го окремого розвідувального батальйону.

 
Ночной бой на авдеевской промзоне

Сегодня ночью авдеевская промзона оказалась в оперативном окружении500 м грунтовки, связывающей город и промзону простреливали 152 мм гаубицы. В лесочке, что по бокам - шастали дрг. Проход для резерва был затруднен. Обстрел украинских позиций велся со всех сторон. Работал танк, 120-ые минометы, 152 мм гаубицы, АГС, СПГ, РПГ. Одна из позиций, в районе дач была окружена боевиками. Огневой контакт с противником шел на расстоянии нескольких метров. Чтобы отбить атаку - бойцы вызвали огонь на себя. Вот короткое видео для тех, кто все еще не верит, что в его стране идет война. Полная версия - позднее.Проект "Повернись живим"Приват: 5457 0822 3299 9685 Дейнега ВіталійВсі реквізити і контакти тут: https://goo.gl/FX2wYg

Опубликовано Повернись живим 23 марта 2016 г.

Українські бійці чекали на нові атаки, тож почали окопуватися на відбитих територіях. 7 березня бойовики почали відкривати шквальний вогонь по позиціях українців – вони застосовували 120—міліметрові міномети, танки Т-72 та снаряди 152-міліметрових знарядь.

Ситуація натепер

Періодично бойовики намагаються оточити промислову зону, де перебувають українські військові, однак їхні спроби завершуються провалом.

Водночас ворожі снайпери засіли у чотириповерхівці на околиці промзони, звідки цілять по українських бійцях. І скоро ситуація може погіршитися, адже "промку" оточує лісопосадка і бойовики легко зможуть переховуватися й атакувати просто із "зеленки".

Ситуацію довколо Ясинуватської розв'язки українська сторона назвала окозамилюванням порушень Мінських домовленостей.

"Факти застосування по позиціях українських військових озброєння, яке давно мало бути відведеним, здійснювалося під істеричні інформаційні закиди підконтрольних їм ЗМІ про нібито спроби захоплення підрозділами ЗС України транспортної розв'язки між Донецьком і Горлівкою. Українська сторона СЦКК наголошує на тому, що обстріли з важкого озброєння з боку бойовиків здійснювалися з метою захоплення ними промислової зони у районі Авдіївки, а інформаційний психоз мав би послужити у подальшому для виправдання завчасно спланованих підступних дій захоплення бойовиками НЗФ ОДРО важливих об'єктів інфраструктури поблизу цього населеного пункту, які у подальшому мали б впливати на формування суспільно-політичної обстановки у цьому районі", - наголосили у прес-центрі АТО.

Наразі авдіїська промзона перебуває під контролем військових ЗСУ. Бойовики у свою чергу не припинять спроб відбити цю територію.

Втрати

Унаслідок артилерійського та снайперського вогню під час весняного загострення оборонці Авдіївки понесли втрати. Щонайменше чотири військовослужбовці загинули, ще восьмеро були поранені.

Під час боїв з'ясувалося, що більшість членів "ДНРівських" формувань, які атакують Авдіївку, складають російські військові. За даними розвідки ЗСУ, загалом число жертв серед бойовиків складає 27 осіб, ще більше 30 поранені. 

До речі, для компенсації великих втрат як в особовому складі, так і в техніці Росія вже направила в Ясинувату поповнення: чотири вантажних автомобіля з особовим складом (до 90 осіб), чотири вантажних автомобіля з боєприпасами до танків і 120-міліметрові міномети, шість одиниць БМП-2.

Версія бойовиків

Перелякані бойовики запевняють, що військові ЗСУ планують перекрити сполучення між Донецьком і Горлівкою, захопивши Ясинуватську автомобільну розв'язку і залізничні станції - Донецьк-Північний, Ясинувату і Ясинувату-пасажирську.

Було б непогано, але станції розташовані на окупованій території за лінією розмежування, а українська армія у наступ не збирається. На відміну від бойовиків, військові АТО дотримуються Мінських угод, відкриваючи вогонь лише у відповідь і лише у тих випадках, коли обстріли ворога загрожують життю.

Чому так важлива Авдіївка

Авдіївка – ласий шматок для противника. І цьому є кілька причин. Перша - у ній розташований коксохімічний гігант. Саме через нього росіянам важливо відбити місто. Без Авдіївського коксохіму Україна втратить ключову ланку металургійної промисловості. Цього й домагається Кремль, роздаючи завдання своїм васалам. 

По-друге, бойовики хочуть контролювати Ясинуватську розв'язку, з якої розходяться п'ять автомобільних доріг, одна з яких сполучає Донецьк із Горлівкою. По-третє, вони панічно бояться втратити Ясинувату, потужний залізничний вузол, куди по рейках з Росії йде все, на чому тримається самопроголошена "ДНР".

Фото: youtube.com
Олександр Мотузяник, полковник, речник Адміністрації президента з питань АТО:

- Донецький напрямок вже давно є найгарячішим. Атаки бойовиків на Авдіївку пов'язані, зокрема, з її близкістю до окупованого Донецька, де зосереджено найбільше військової техніки ворога. Бойовики постійно ведуть турбуючий провокативний вогонь не лише по Авдіївці, але й по Пісках, Опитному. Крім того, сюди вільно приїздять російські журналісти, які отримують можливість знімати обстріли міст нібито військовослужбовцями ЗСУ, що використовують у пропаганді.

Донецький напрямок - дуже важливий для бойовиків. Ми дійсно можемо припустити, що вони хочуть витіснити військовослужбовців ЗСУ з Авдіївки, тому що бояться втрати доступу до розв'язки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація