Генштаб готується до можливої широкомасштабної агресії Росії

Генштаб готується до можливої широкомасштабної агресії Росії

Фото: УНІАН

Загроза військового характеру існує також і в Криму, а не тільки в Донбасі

Генеральний штаб Збройних Сил України не відкидає можливості ширикомасштабної агресії з боку Росії.

Про це повідомив начальник ГШ ЗСУ Віктор Муженко в інтерв'ю УНІАН.

"На сьогодні ми розглядаємо кілька сценаріїв, зокрема й можливість широкомасштабної агресії щодо України. І ми до цього готуємося, відпрацьовуємо відповідні плани, проводимо підготовку військ, відновлюємо озброєння і таке інше. Це дуже поганий сценарій, але ми змушені, ми повинні його розглядати, опрацьовувати, проводити відповідні навчання, для адекватного реагування на цю загрозу", - сказав Муженко.

Він наголосив, що загроза військового характеру існує також і в Криму, а не тільки в Донбасі.

"Крим. Нарощується військова присутність, вдосконалюється інфраструктура, проводяться навчання, розгортаються нові військові частини і нові бази на Сході (на території Росії) – в районі Богучара, Воронежа, Смоленська. Формуються потужні об'єднання. Є ряд серйозних загроз не тільки на південно-східному, а й на інших напрямках", - зауважив Муженко.

Актуальну ситуацію в Донбасі він назвав контрольованою, але такою, що має тенденцію до загострення. Збільшення кількості обстрілів з важкого озброєння, з артилерії, чого тривалий час не було, Муженко вважає елементом тиску на Україну.

Крім того, начальник Генштабу розповів, що у Донбасі нині перебувають 40 тисяч окупантів: у тому числі найманців та приблизно 6-7 тисяч військовослужбовців регулярних російських збройних сил. Це приблизно стільки ж, скільки в лютому 2016 року.

Нагадаємо, що очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив, що збільшення інтенсивності обстрілів на Луганщині пов'язане зі стрімким зменшенням прибутку ватажка бойовиків "ЛНР" Ігоря Плотницького.

"Терористи хочуть змусити українську сторону закрити єдиний в області пішохідний перехід з окупованої території. Оскільки "народні" супермаркети ватажка бойовиків Плотницького дуже стрімко почали втрачати прибуток через покупки значно дешевих продуктів луганчанами у Станиці Луганській", - запевнив він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація