Геращенко розповіла подробиці звільнення трьох українців з полону бойовиків

Двох з них бойовики схопили через проукраїнські погляди.    

Нардеп і член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що серед звільнених сьогодні українських полонених - двоє цивільних і один військовий.

Про це вона написала у Facebook.

"Леонід Мазанько і Віталій Чупринін розповідають, що були затримані бойовиками за підозрою у шпигунстві лише за свою проукраїнську позицію. Утримувалися в полоні з літа 2015 року. Ростислав був мобілізований в 2014, розшукується з липня 14, після полону має психологічні проблеми", - розповіла Геращенко про звільнених.

Нардеп зауважила, що операція звільнення проходила за участю спостережноі місіі ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного хреста. 

Вона додала, що найближчими днями очікується звільнення четвертого заручника.

"Важливо - в найближчі дні має бути звільнено четвертого заручника, про що було домовлено під час останньоі зустрічі в Мінську. Це питання тримає на особистому контролі президент України.

"В тюрмах на окупованій території залишається 4 українських жінок і щонайменше 20 українців з важкими діагнозами. І ми наполягаємо на їх першочерговому звільненні. І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини", - зазначила Геращенко.

Загалом, додала нардеп, після сьогоднішньої операції звільнення в заручниках залишається 131 українець (цивільні і військові). 

Геращенко наголосила, що українська сторона не вважає звільнення семи заручників за останній тижень прогресом.

"Це - лише розблокування процесу. Прогрес - коли буде звільнено всіх", - написала вона.

Раніше Ірина Геращенко вимагала від міжнародних організацій звернути увагу на заяви бойовиків про застосування смертної кари до заручниківВона також зазначила: що менше полонених залишається на окупованих територіях, то "підліше бойовики використовують заручників як засіб для шантажу" не лише Украіни, а й всього світу, "бо ж погрожують їх розстріляти".

Повʼязані теми:

Наступна публікація