Грузини на передовій АТО кажуть, що віддають борг українцям

Грузини на передовій АТО кажуть, що віддають борг українцям

Грузини на передовій АТО кажуть, що віддають борг українцям

Кавказький народ запам'ятав українську допомогу в 1990-х.

Вони не люблять слово "найманці" і не вибивають собі заробітків із нагородами, а просто воюють за Україну і її майбутнє. Іноземці, що стали до лав українського війська, просять називати їх друзями, що приїхали віддати борг, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дістатися до "Грузинського легіону" не так вже й просто. Вони стоять на одній з найнебезпезпечніших ділянок фронту. Командування каже, грузини самі попросилися. Бо приїхали воювати за Україну, а не відсиджуватися в тилу.

"Грузія в боргу перед українським народом. У 1990-ті, коли нам було в Абхазії тяжко, українці допомагали. Від УНА-УНСО ціла рота була, потім кораблями, вертольотами допомагали біженців вивезти", - розповів заступник командира "Грузинського легіону" Зураб Чіхелідзе.

Легіон – звучить гордо, але насправді грузинів не так вже й багато. Тримаються в основному разом. Боєць з гордим іменем Мамука з грузинською ретельністю, немов на танці, збирається на вогневий рубіж. Від українця йому дістався іменний кулемет.

Колишній прикордонник Мамука встиг повоювати в усіх війнах, які розпочинала Росія проти Грузії. Сьогодні у свій бінокль він знову виглядає одвічного противника – російських відпускників, які цього разу "заблукали" не в Осетії чи Абхазії, а в донецьких степах.

"У нас ворог спільний, і треба воювати", - каже грузин.

Що для іноземців воїнів змінить указ президента про проходження військової служби в ЗСУ

Що для іноземців воїнів змінить указ президента про проходження військової служби в ЗСУ

Мамука і його командир Зураб схвалюють, що президент нарешті підписав указ про службу в українському війську іноземців. Тепер вони – легальні бійці. Отримують, як усі україські вояки, зарплатню.

Мамука пригадує, як його три рази завертали в аеропорті назад у Грузію, і лише з четвертого разу йому вдалося потрапити на фронт. Зараз, за новим указом, процедура займає лічені години.

Старшина 25-го батальйону з розкішними вусами та чудернацьким позивним "Адига" не може натішитися грузинськими легіонерами. Він їх вважає чи не найкращими бійцями.

"Хлопці навчалися за англійськими, німецькими, американськими, ізраїльськими методиками. Вони зараз усе це моїм хлопцям передають, розповідають, тому що варимося ми всі в одному казані. Ясна річ, професійність моїх хлопців теж підвищується", - каже представник батальйону "Київська Русь".

Єдиний пункт указу, який грузинам не потрібен, це про українське громадянство, яке вони можуть отримати через три роки служби. Хлопці кажуть, що тільки-но звільнять Україну – одразу ж повернуться додому. Вони не вірять, що північний сусід заспокоїться і знову не полізе на їхню землю.

Тим часом російські та білоруські АТОшники переживають за свій статус в Україні. 

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація