Із сотні затриманих на Донбасі диверсантів-терористів до в'язниці потрапили лише двоє - ЗМІ

Із сотні затриманих на Донбасі диверсантів-терористів до в'язниці потрапили лише двоє - ЗМІ

У СБУ розкрили, скількох диверсантів кинули за ґрати / Фото: job-sbu.org

Чимало затриманих "зникають" під час обміну полоненими.

За час АТО на Донбасі правоохоронці затримали сотні диверсантів та терористів, проте у в'язниці опинилися лише двоє.

Про це пише ZN.ua, посилаючись на інформацію, отриману від СБУ у відповідь на запит.

"На жаль, але дані, отримані автором від самої СБУ, разюче відрізняються від наведених президентом і покладених ним в основу високої оцінки. Ще наприкінці минулого року, зіткнувшись в реєстрі судових рішень з окремими курйозними випадками звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які притягувалися за статтями Кримінального кодексу про шпигунство, диверсії і терористичних актах (ст. 113, 114, 258 ККУ), в СБУ був направлений інформаційний запит і отримано відповідь. Для отримання більш повної картини цього року був поданий такий же запит, і 2 квітня прийшла відповідь СБУ. Таким чином, ми маємо дані за 2014 (з початку АТО) і перший квартал ц.р. ", - йдеться у статті видання.

Як зазначається, було подано запит на інформацію по всьому процесуальному ланцюжку - затримання, оголошення про підозру, відкриття кримінального провадження, напрямок обвинувального акта до суду і винесення обвинувального вироку.

Фото: ZN.UA

У СБУ відповіли, що у зазначений період за ст. 258-258-5 КК слідчими СБУ розслідувалося 1661 кримінальне провадження щодо 470 осіб.

Натомість засудили лише одного диверсанта і одного терориста.

Фото: zn.ua

У більшості випадків, за словами джерел видання, величезна різниця у кількості затриманих і тих, хто дійшли до суду, припадає на так звані "обміни полоненими".

"Ця тема - покрита абсолютним мороком, і така, яка перебуває за дальнім колом закону, - вимагає окремого (і не одного) розслідування. Очевидно, що суспільство позбавлене повної і достовірної інформації про кримінальне переслідування осіб, які вчиняють теракти і диверсії, а також шпигують на користь спецслужб країни-агресора чи терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", - наголосили у виданні.

Нагадаємо, раніше СБУ запідозрила екс-очільника спецслужби у фінансуванні тероризму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація