"Кіборги", яких офіційно не було: як "Правий сектор" допомагав тримати Донецький аеропорт

"Кіборги", яких офіційно не було: як "Правий сектор" допомагав тримати Донецький аеропорт

Черговий сюжет циклу "Цитадель" присвячений "Правому сектору".

Серед оборонців ДАП влітку та восени 2014 року були добровольці ДУК "Правий сектор". Порахувати їх усіх неможливо, адже обліку ніхто не проводив, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Бійці ПС тримали старий термінал, поділений навпіл з нахабними загарбниками. І неодноразово відверто глузували з брехливих заяв "Гіві" та "Мотороли" про захоплення ними цього приміщення. У ДАП бійці потрапляли без наказів і бойових розпоряджень – суто з власної волі. Обліку та документації не велося – присутність добровольців може підтвердити хіба що стіна старого термінала, на якій хлопці фарбою виводили свої псевдо. Або пошарпаний випадково сфотографований папірець без прізвищ – там лише позивні.

Непідконтрольні та безстрашні: як "Правий сектор" тримав оборону Донецького аеропорту

Непідконтрольні та безстрашні: як "Правий сектор" тримав оборону Донецького аеропорту

Серед них "Мітчел" - вчорашній школяр, для якого війна почалася у 18 років. Зараз йому 20, і він досі не має статусу учасника АТО. "Єдине, що я б з війни повернув – це аеропорт", - озирається на свій досвід він. Саме там загинув його побратим іще з Майдану – "Сєвєр". Під час другої ротації 18-річного хлопця в аеропорт у нього влучила ворожа "рапіра". Юнака буквально розірвали на шматки – впізнати тіло вдалося завдяки татуюванням на руках: "Слава Україні – Героям Слава!".

"Шуруп" втратив в обороні летовища ногу, але ледве отямившись від операції з протезування, боєць намагався повернутися в самісіньке пекло. "Там люди справжні, там свої, все по-чесному, по-справжнього. З одного боку, це страшно, це некрасиво, але воно заманює", - зізнавався він. "Шуруп" і досі на війні – протез для нього не є приводом її прогулювати. А от його побратим "Анархіст" іще після повернення з ДАП замислився над дуже риторичним питанням: в Україні не зовсім зрозуміло, де небезпечніше бути добровольцем – в Донецькому аеропорту чи в позірно спокійному тилу.

"Бугай" не приховував втоми і смутку після виходу з ДАП. "Уперше на термінал усім було цікаво, всі в захваті – от зараз там все буде, той адреналін потрібен, купа перемог… Назад – хотілося доїхати. Просто хотілося доїхати", - зізнався він. А їхній командир "Подолянин" завчасно попереджав високопосадових армійців, що позиції добровольців у небезпеці. Однак ДУК ПС їх не здав ворогу. Остання група "Правого сектору" залишила старий термінал Донецького аеропорту 12 листопада 2014 року, а терористи встановили над ним контроль тільки в грудні.

Кореспондент ТСН Наталія Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація