Комбат Кузьміних вперше розповів, як Захарченко схиляв його перейти на бік "ДНР"

Комбат Кузьміних вперше розповів, як Захарченко схиляв його перейти на бік "ДНР"

Кузьміних розповів про своє перебування у полоні.

Легендарний "кіборг" вперше на камеру розповів про свій полон.

Бойовиків самопроголошеної "ДНР" тренують на полігонах у Ростовській області, а звідти озброєні й професійні війська перекидають в Україну. Про це ТСН розповів комбат-"кіборг" Олег Кузьміних, який 124 дні провів у полоні так званої "ДНР". Він уперше на камеру розповів подробиці свого утримання на одному із заводів Донецька, йдеться у сюжеті ТСН.19.30. 

Із втрачених у полоні 20 кілограмів він погладшав удома на сім і вже не кульгає. Але все ще рідко всміхається - пояснює, що спогади не покидають.

"Жив з якимось мурашником, мурашки і я. Без вікон, без нічого", - каже він.

З перших хвилин інтерв'ю комбат зізнається, що досі болить душа за товаришами, які не повернулись. Болить і за тих, хто в тилу - живі, але байдужі.

"Тут отримуєш набагато більше душевних травм. Багато байдужості. Ось Крим пішов туди, там російська армія бере їх служити за "шкірки" і нічого не питає. Нам теж потрібно бути жорсткіше. Є держмашина, треба поважати це діло, інакше не вистоїмо", - розмірковує Олег Кузьміних.

На Донбасі він воював 10 місяців. З осені захищав донецький аеропорт, 20 січня із групою бійців потрапляє у засідку, а вже за пару днів бойовики демонструють відео знущань над кіборгами. Так про командира 90 батальйону 81 десантної бригади Олега Кузьміних дізнається вся країна

Їх сильно б'ють у перші дні, згадує кіборг. Допити проводять російські офіцери, а коли з'ясовують, що він комбат - доповідають керівнику самопроголошеної "ДНР" Захарченку - той щонайменше півгодини схиляє Кузьміних стати прес-офіцером їхньої так званої "республіки".

"Мене відвезли до Захарченка. Він поставив ультиматум, що я маю бути тим офіцером, який буде розповідати про "звірства" ЗСУ, про те, що ми обстрілюємо Донецьк, що ми — карателі. За його планом я мав про це увесь час говорити по їхньому ТБ", - каже Кузьміних.

Зламати його спробували і перед російськими камерами, коли вивезли до розлюченого натовпу.

"Стояли журналісти російські. Про що я думав? Не говорити нічого, щоб вони могли використовувати проти нашої країни. Тільки звернення до Бога, щоб не могли витягнути те, що їм треба", - згадує військовий.

Комбат вистояв - залишився вірним Україні. За це його майже на чотири місяці садять в одиночну кімнатку розміром метр на два, на одному із заводів Донецька, де бойовики облаштували своє так зване "міністерство державної безпеки".

"Розмови, пресинг, що це буде продовжуватися нескінченно. Найбільш цікаве, що від них дізнався, що вони проходили підготовку в Ростовській області на полігонах", - розповідає Олег Кузьміних.

Свободі він радіє, як дитина. Вже за кілька днів повертається на службу - каже, підвищили, нині він заступник керівника навчального центру десантних військ. А ще - як і колись його підтримали мільйони українців, у вільний час тепер сам помагає - збирає кошти для поранених солдатів. Бо, мовляв, для перемоги має бути і армія - сильна, і тил єдиний та міцний.

"Нам головне вірити в Україну і втриматися. Якщо будемо це робити — ми вистоїмо", - переконаний комбат.

Нагадаємо, після повернення з полону Олег Кузьміних із рук президента Петра Порошенка отримав орден за мужність третього ступеню.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація