Кривавий обстріл Оленівки. В РНБО детально розповіли, як бойовики готували провокацію

Кривавий обстріл Оленівки. В РНБО детально розповіли, як бойовики готували провокацію

Бойовики здійснили обстріл Оленівки / Фото: Reuters

До населеного пункту привезли пропагандистські ЗМІ, які одразу ж прибули на місце злочину.  

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав обстріл Оленівки, під час якого загинуло четверо громадян України, цинічним провокаційним актом, який мав на меті дискредитувати імідж України та її армії напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську й Великодня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби РНБО.

"Факти скоєного злочину свідчать про те, що провокація була завчасно ретельно спланованою. Їй передували події, а саме:

напередодні до м. Донецьк прибула група російських кореспондентів-пропагандистів, які одними з перших прибули на місце вчинення провокації та відразу здійснили пряме телевізійне включення з місця події;

починаючи з 26 квітня, бойовики розпочали підготовку до кривавої провокації шляхом штучного створення черги на виїзді з населеного пункту Оленівка під надуманими приводами, затягуючи перевірку документів громадян, які виїжджали з окупованих територій;

представник так званої "ДНР" Е.Басурін завчасно "прогнозував" та анонсував обстріл контрольного пункту в'їзду та виїзду в Оленівці, яка розташована на підконтрольній російсько-терористичним угрупованням території", - йдеться в повідомленні.

"На підставі незаперечних фактів та свідчень місцевих мешканців стає чітко зрозумілим, що обстріл цивільних громадян здійснювався з району фільтрувальної станції поблизу населеного пункту Ясне (північно-західна околиця Докучаєвська (47°47′28.7″ 37°37′59.4″)), яка перебуває на підконтрольній бойовикам території на відстані близько 4 кілометрів від місця трагедії", - розповів Турчинов.

Водночас він навів докази непричетності Збройних Сил України до події в Оленівці:

спостерігачі російської та української сторін Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у період з 00.00 до 06.00 27.04.2016 не зафіксували жодного факту обстрілу Оленівки з артилерійських систем Збройних Сил України;

протягом останнього місяця немає жодного підтвердженого випадку порушення режиму припинення вогню з боку Збройних Сил України у частині застосування артилерії у цьому районі.

"Таким чином, наведені факти спростовують звинувачення російських пропагандистських ЗМІ у начебто причетності підрозділів Збройних Сил України до загибелі людей в Оленівці та, відповідно, свідчать про здійснення комплексу провокаційних дій та кривавого теракту з боку російських окупаційних військ і  незаконних збройних формувань з метою дискредитації сил АТО та інформаційного прикриття подальшої військової ескалації конфлікту", - наголосив секретар РНБО.

Гаазький суд почав вивчати матеріали про військові злочини Росії на Донбасі

Гаазький суд почав вивчати матеріали про військові злочини Росії на Донбасі

Обстріл Оленівки відбувся в перші години 27 квітня. Жертвами стали мирні мешканці, які не встигли пройти контроль і заночували в автомобілях неподалік КПП Новотроїцьке. Згідно зі звітом СММ ОБСЄ, біля контрольно-пропускного пункту "ДНР" було вбито четверо мирних жителів

Сили АТО розповіли, що не мають стосунку до обстрілу. Військові зазначають, що вони не могли здійснити обстріл КПВВ, адже розташовувались поза зоною досяжності мінометів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація