На Донбасі бойовики створили 62 табори, в яких жорстоко катували й били українських бранців

На Донбасі бойовики створили 62 табори, в яких жорстоко катували й били українських бранців

Бойовики на Донбасі створили 62 табори / Фото: Reuters

У таборах здійснювалося примусове виконання важких робіт незалежно від статі.

Бойовики на Донбасі створили 62 табори, в яких усі українські заручники зазнавали жорстоких тортур, побиття, а в окремих випадках здійснювалися вбивства. 

Про це сьогодні, 21 березня, на брифінгу повідомив заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає УНІАН.

"За встановленими даними, впродовж 2014-2015 та частково 2016 років бойовиками терористичних організацій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей було створено 62 табори та інших місць незаконного утримання захоплених українських військовослужбовців, цивільних осіб, волонтерів та журналістів", - розповів він. 

Матіос зазначив, що усього в цих місцях утримувалося понад 3 тисячі українських громадян та військових. 

За його словами, на підставі свідчень осіб, які перебували в цих місцях, встановлено, що в таборах здійснювалося примусове виконання важких робіт незалежно від статі, всі заручники зазнавали жорстоких тортур, побиття, катування, а в окремих випадках здійснювалися вбивства.

"Заручники утримувалися в непридатних для будь-якого людського перебування приміщеннях, позбавлялися, як покарання, води, харчування, можливості справляння фізіологічних потреб і необхідної медичної допомоги", - зазначив військовий прокурор. 

Він додав, що за цими фактами допитано понад 560 осіб, які дали вичерпні свідчення про поводження представників терористичних організацій стосовно українських громадян.

Раніше радник голови Служби безпеки України Юрій Тандит повідомив, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Росії перебуває 128 українських бранців. Серед них є жінки і поранені. При цьому, деякі - у важкому стані.

Повʼязані теми:

Наступна публікація