На Мінських переговорах бойовики відмовилися відпустити 42 українців в обмін на 228 "своїх"

На Мінських переговорах бойовики відмовилися відпустити 42 українців в обмін на 228 "своїх"

Фото: Ірина Геращенко/Facebook

Українська сторона продовжує роботу над тим, щоб звільнити всіх заручників, деякі з яких вже 2 роки незаконно утримуються у в'язниці.

Україна під час сьогоднішніх перемовин у Мінську в рамках гуманітарної підгрупи запропонувала бойовикам звільнити 42 українців, які утримуються на окупованих територіях в обмін на 228 бойовиків.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала член підгрупи Ірина Геращенко.

"Сьогодні ОРДО заявили, що в них утримується 42 українці. Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян (у випадках, де це дозволяє законодавство і правове поле), яких вони запитували в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових. І потім працювати далі по пошуку і звільненню всіх інших. У відповідь почули, що ОРДО готові звільнити лише 8", – повідомила Геращенко.

Вона також додала, що українська сторона продовжує роботу над тим, щоб звільнити всіх 42 заручників, деякі з яких вже 2 роки незаконно утримуються у в'язниці.

За її словами, луганські сепаратисти підтверджують наявність лише 6 затриманих українців, натомість вимагають амністувати і звільнити понад 440 осіб.

Геращенко наголосила, що Мінські переговори йдуть дуже важко, проте шанс на компроміс досі є.

"Українська сторона готова до компромісу і гуманізму в питанні звільнення заручників, аби тільки розблокувати цей процес. Наприклад, на офіційне звернення ОБСЄ нещодавно було змінено запобіжний захід у зв'язку з важкою хворобою одному підсудному І. П. за злочини, пов'язані з конфліктом. Ми звернулися до ОРДО з проханням так само проявити гуманізм і змінити запобіжний захід І. Козловському , а також тим 5 підліткам, що їх утримують за "диверсії", аби діти повернулися в родини, що проживають в Донецьку, до речі", – йдеться у повідомленні.

Геращенко додала, що нещодавно Червоний хрест зміг отримати від 31 заручника на окупованих територіях листи до рідних, а рідні, своєю чергою, передали заручникам передачі, однак бойовики досі не дозволили доправити ці передачі.

Вона також заявила, що бойовики знову відмовилися відкрити пункт пропуску "Золоте".

"Минулого засідання вони клятвєно обіцяли відкрити пункт перетину 10 грудня. Я запросила на обіцяне відкриття координатора Фріша, можливо, тоді б це прискорило процес, заблокований бойовиками з березня . Але..... знову відмова його відкривати, невнятні пояснення, чому знову не відкривають", – розповіла Геращенко.

Вона наголосила, що так само без пояснень заблокованим залишаєттся початок ремонтних робіт мосту в Станиці Луганській.

"Також вчергове обговорювалася тема водопостачання. Тут позиція украінськоі сторони є зрозумілою і єдиноможливою: насьогодні борг за спожиту воду перед крихітним скромним бюджетом Попаснянського району складає 277 млн грн. А за воду всі мають платити, в тому числі і жителі окупованих територій", – додала вона.

Нагадаємо, що раніше Геращенко повідомляла, що тільки спільними зусиллями президента, СБУ і парламенту, і за підтримки міжнародного співтовариства недавно вдалося звільнити Володимира Жемчугова і представника ООН Юрія Супруна. Також Геращенко зазначила, що для України зараз є ключовими проекти, спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу, соціальну допомогу потерпілим від російської агресії і зміцнення миру на сході країни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація