Нацгвардія вшанувала другу річницю свого першого бою під Семенівкою

Нацгвардія вшанувала другу річницю свого першого бою під Семенівкою

Нацгвардія вшанувала другу річницю свого першого бою під Семенівкою

У 2014 році в цей день стало зрозуміло, що для АТО необхідна армія.

Роковини першого бою Національної гвардії за Донбас. Сьогодні в навчальному центрі в селищі під Києвом згадували бій у Семенівці на околиці Слов'янська – потужне бойове зіткнення, яке призвело до важких втрат, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Півтисячі нацгвардійців в однострої зі зброєю в руках, повністю екіпіровані – з касками та в бронежилетах. Їх зібрали тут щоби згадати перший бій, який Національна гвардія вважає своїм.

Сьогодні це урочисто – сумм та хвилина мовчання. Нацгвардійцям показують фільм – переважно кадри російських каналів. У засідку бойовиків потрапили бійці спецпідрозділів "Альфа" та "Омега". У тому бою було 17 поранених. Національна гвардія втратила прапорщика Віктора Долінського – він нагороджений медалю за мужність посмертно.

Саме тоді з АТО стало зрозуміло: самих лише правоохоронців для перемоги буде недостатньо. Доведеться долучати армію.

Іще двоє загиблих – бійці спецпідрозділу "Альфа", два герої України посмертно – сумчанин Олександр Аніщенко та киянин Руслан Лужевський. У день їхніх похоронів бійці спецпідрозділу "Альфа" заявили, що продовження Антитерористичної операції неможливе – потрібна повномасштабна військова операція.

Селище Семенівка, де загинули хлопці, звільнили рівно за два місяці після їхньої загибелі. Олександр Волошин без зброї та спецзахисту – він один із тих, хто вижив у тому бою. Через два роки його нагороджують не медалями, а пістолетом.

"Форт 17. Бойовий", - задоволений своєю зброєю командир частини 3018.

Національна гвардія відзначає роковини першого бою на Донбасі

Національна гвардія відзначає роковини першого бою на Донбасі

У цьому таборі тренується 1200 нацгвардійців – переважно це артилеристи. Про тяжке озброєння на початку війни Нацгвардія і мріяти не могла.

"Ми починали з БТР-60, зі стрілецькою зброєю пострадянською 1950-1960 років", - розповів командувач НГУ Юрій Аллеров.

Міністр внутрішніх справ теперешній склад Нацгвардії хвалить. "Не доведи, Боже, сталася б така ситуація, як Слов'янськ, ми б із нею впоралися за годину", - заявив Арсен Аваков. А на підказку про Донецьк і Луганськ відповів: "Дайте час".

Перед міністром бійці крокують на навчання. Останніми йшли бійці полку "Азов". Вони віддавали честь по-своєму – рукою до серця.

У полку "Азов" сьогодні власне свято – виповнилося два роки, як створили тоді ще однойменний батальйон. "Уже ходимо, уже балакаємо, самі їмо", - сміються "азовці" щодо свого віку.

Раніше повідомлялося, що в Дніпропетровську в поминальні дні вшановують невідомих героїв АТОТам від початку боїв на Донбасі поховали 270 воїнів, яких неможливо було одразу впізнати. Завдяки ДНК-експертизі вже вдалося встановити 143 імені. 109 бійців рідні перепоховали. Інші замінили напис "невстановлений захисник України" на табличку з іменем.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація