Найскладніші дні "кіборгів": десантникам 90-го батальйону дістався найважчий етап оборони ДАП

Найскладніші дні "кіборгів": десантникам 90-го батальйону дістався найважчий етап оборони ДАП

Термінал упав, коли терористи підірвали його підмурки.

Найбільших втрат у боях за Донецький аеропорт зазнав 90-й окремий аеромобільний батальйон. Його бійцям довелося тримати об'єкт у критичний момент його оборони – перед самісінькім падінням терміналу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У боях за термінал, спробах прорватися до своїх та вивезти поранених загинули 25 десантників. З 242 днів оборони аеропорту цьому батальйонові дісталися найхолодніші – грудень та січень. Бійці заради зміни побратимів в оточеному терміналі проходили принизливу процедуру огляду бойовиками на чолі з "Моторолою", коли солдатам залишали не більше трьох автоматних магазинів.

"Цитадель": велика історія та трагедія 90-го аеромобільного батальйону

"Цитадель": велика історія та трагедія 90-го аеромобільного батальйону

Остання группа з 13 бійців батальйону заїхала до нового термінала 16 січня. Температура повітря тоді доходила до мінус 27. Терористи труїли захисників аеропорту газом, нескорені кіборги відповідали співом Гімну України. Головний зв'язківець 90 батальйону Ігор Євхименко згадує, що вже пізніше дізналися – терористи все знали про плани десантників, бо захопили радіостанції та слухали ефір. На підтримку кіборгам 17 січня вирушила колона танків, але їхні спроби пройти на летовище зазнали фіаско – з боку Пісків завадили інженерні загородження, а інші панцирники потрапили на мінне поле, де підірвалися дві машини. "Творився хаос, не розуміли обстановку", - зізнаються військові.

Далі сталося найстрашніше: терористи двома потужними вибухами підірвали перекриття аеропорту. Частина його оборонців опинилася під завалами, ще кілька груп військових потрапили в полон. Міністерство оборони здачі аеропорту до кінця не визнавало. Окремі воїни намагалися дістатися українських позицій самотужки – так судилося вивести сімох чоловік живими бійцю з позивним "Адам". Десантник загинув через два місяці неподалік, а мати береже його жилетку – трофей з автографами побратимів і памятає позивні тих, кого врятував її Максим: "Малиш", "Кокс", "Абдула" та інші.

Ірина Зубкова, рідний брат котрої лишився під завалами аеропорту, твердить, що він був живий і чекав на допомогу навіть 20 грудня. "Брат дзвонив", - каже вона. Тим часом полонених кіборгів лупцюють і знущаються спочатку терористи, а потім так зване "мирне населення". Героя України Ігоря Брановицького били десятки бойовиків і добив двома пострілами в голову терорист "Моторола". Побачивши свого Ігоря полоненим, пані Ніна здогадалася, що більше не побачить його живим. "Людям, яких він не поважав, він говорив правду. Він прекрасно розумів, що це може коштувати життя", - каже вона.

Згодом полонених "кіборгів" терористи примусили розбирати завали аеропорту, шукати тіла побратимів і відвозити їх у донецький морг. Точну цифру загиблих у ті страшні січневі дні 2015 року встановити навряд чи вдасться. Заваленого перекриттям Героя України Івана Зубкова поховали останнім з 90 батальйону – на сотий день після загибелі.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація