"Нова газета" склала енциклопедію "понтів" керівництва "ДНР"

Ватажки терористів чіпляють собі ордени і їздять у дорогих машинах преміум-класу.

В терористичній організації "ДНР" придумали свої "державні нагороди", які розроблялися за сприянням російських військових фахівців і багато в чому копіюють ордени і медалі РФ.

Про це пише Новая газета.

Три найвищі "нагороди" "ДНР" - зірку героя "ДНР",Георгіївський хрест і орден-хрест "Орден Святителя Миколая Чудотворця" - на грудях носять лише дві людини: "міністр оборони" Володимир Кононов і його колишній начальник відставний терорист Ігор Гіркін.

Олександр Бородай, перший ватажок "ДНР", є "героєм" "ДНР". Бойовик "Моторола" нагороджений Георгіївським хрестом та орденом "За військову доблесть". Чинний ватажок "ДНР" Олександр Захарченко, а також відправлений на пенсію горлівський бойовик Ігор Безлер мають тільки Георгіївський хрест.

Найчастіше нагороди одягає Кононов — "міністра оборони" без орденів взагалі майже не бачили. Нерозлучний зі своїм Георгіївським хрестом і лідер "ДНР" Захарченко.

"Груди в медалях і орденах — тепер відмінна риса нинішніх представників донецької еліти. Одночасно це відзнака новоявленої еліти від старої і символ зв'язків з Росією, які у неї утворилися. В найдрібніших деталях медалі та хрести "ДНР" копіюють аналогічні російські зразки. Уважний читач помітить — орден святителя Миколая Чудотворця, наприклад, має планку у вигляді російського триколору. А орден "Герой Донецької народної республіки" і зовсім один в один повторює "Героя Росії", - пише "Новая газета".

Однак нагородна атрибутика, схожа на російську — не єдине, що копіюють ватажки "ДНР".

В моді — закриті вечірки в ресторанах "для своїх", гарні автомобільні номери ("ДНР 001", "ДНР 007" тощо), масивні автомобілі. "Російські понти" приживаються в нинішньому Донецьку швидко — місто вважалося "прикинутим" ще за часів української влади", - пише журналіст "Нової" Павло Канигін.

Ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко їздить на преміум-позашляховику останнього покоління Lexus GX з московськими номерами В222ХА 97. Номери були продані попереднім власником за 100 тисяч рублів і в Москві - не більше ніж табличка з красивим поєднанням цифр, однак в Донецьку - ознака приналежності до "вищої касти".

У кортежі Захарченко ще три нових масивних Mercedes GL і люксовий Toyota Land Cruiser 200. Вартість останнього автомобіля починається від трьох мільйонів рублів (майже мільйон гривень). Mercedes GL та Lexus GX коштують від чотирьох мільйонів рублів (1,330 млн грн). Базова пенсія в "ДНР" становить в перерахунку 3600 рублів.

Як з'явилися в гаражі уряду невизнаної республіки такі автомобілі, в місцевому "Мінтрансі" не коментують. "Звідки я знаю? Подарували, може", — відповів у "міністерстві" жіночий голос. І повісили трубку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація