Підготовка бойовиків до масштабних навчань та загострення ситуації біля Донецька. Мапа АТО

Підготовка бойовиків до масштабних навчань та загострення ситуації біля Донецька. Мапа АТО

Бойовики готуються до масштабних навчань / Фото: Reuters

Найманці все частіше використовують заборонену зброю.

Ситуація на Сході України залишається неспокійною. Противник продовжує активно обстрілювати позиції сил АТО, в тому числі – із важкого озброєння. Внаслідок бойових дій жоден український військовий не загинув і не був поранений.

Про це на брифінгу повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Луганський напрямок

Противник застосував 120-мм міномет поблизу Станиці Луганської.

Донецький напрямок

Обстановка продовжує загострюватися. На околицях Горлівки противник неодноразово обстрілював українські позиції з 82-мм та 120-мм мінометів, а також БМП.

Окрім цього, вперше після довгої перерви під вогонь ворожих мінометів потрапили українські позиції на другій лінії оборони. Це також сталося на північ від Горлівки.

Епіцентром бойових дій вчора були передові позиції сил АТО східніше Новгородського, де противник вів вогонь, в тому числі з мінометів та БТРів, практично цілодобово.

Дещо спокійніше минулої доби було в районі Донецького аеропорту. Там інтенсивність ворожого вогню дещо знизилася.

Ситуація в зоні АТО станом на 1 лютого / Фото: ТСН.ua

Маріупольський напрямок

Ворог неодноразово обстрілював з мінометів українські позиції під Красногорівкою. У Мар'їнці відбулася серія прицільних обстрілів бойовиків, які вели вогонь з автоматів, обладнаних підствольними гранатометами. У Старогнатівці також відбувся мінометний обстріл.

Тим часом, за інформацією ГУР МОУ, в районі Тореза здійснюється підготовка до масштабних навчань бойовиків, у яких братимуть участь 40 танків, 70 бойових броньованих машин та шість установок "Град". За даними розвідки, безпосередній контроль за підготовкою заходу здійснює комісія Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ.

Ситуація в зоні проведення АТО продовжує загострюватися, не зважаючи на пропозиції представника Росії в Тристоронній контактній групі на переговорах в Мінську Бориса Гризлова про повне припинення вогню. Щодня в штабі АТО повідомляють про десятки обстрілів, які терористи ведуть по позиціях військових. Так, 31 січня бойовики 53 рази відкривали вогонь по позиціях українських військових, 30 січня - 12 разів, 29 січня - 36 разів. Вони застосовують 82-мм та 120-мм міномети, танки, гранатомети, зенітні установки та озброєння БМП. Особливо зухвалим актом став навмисний обстріл 16 січня автомобіля Спеціальної Моніторингової Місії (СММ) ОБСЄ.

МЗС України у своїй заяві поклало всю відповідальність за ситуацію на Донбасі на Росії, яка ретельно керує діями бойовиків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація