Порошенко про Донбас: "Прогрес вирішення кризи майже нульовий. Відбулось загострення"

Порошенко про Донбас: "Прогрес вирішення кризи майже нульовий. Відбулось загострення"

Фото: Reuters

Президент наголосив на важливості введення на Донбас озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

В зоні АТО на Донбасі за останні тижні суттєво загострилася збройна ситуація і водночас дипломатичні переговори дають нульовий результат.

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції сказав президент України Петро Порошенко.

"За останні два тижні прогрес щодо вирішення кризи на Донбасі майже нульовий. Навпаки відбулось загострення оперативної обстановки. Чи можуть бути вибори на окупованих територіях Донбасу? Можуть. Чи можуть бути зараз? Можуть. Якщо ці вибори проведе сам окупант. Ні ми, ні світ ці вибори не визнаємо. Так само як і фейкові вибори 2 листопада 2014 року, так само як ми не визнаємо фейковий референдум у Криму. Чи будуть проведені вибори, передбачені Мінськими угодами? Вони будуть проведені тоді, коли буде забезпечено – це буде механізм забезпечення відновлення українського суверенітету в окремих районах Донецької та Луганської областей. Можуть. Але логіка Мінських угод передбачає, що спочатку має бути виконаний безпековий компонент і лише потім вступає в силу політичний компонент", – сказав глава держави.

Порошенко уточнив, що "безпековий компонент полягає не лише в тому, що просто перестають стріляти. Цього недостатньо. Мають бути встановлені на лінії зіткнення постійно діючі ефективні спостережні пункти, які гарантують гарантування виконання умов про безпеку. Разом з тим мають бути встановлені відповідні пости міжнародних сил, які будуть розташовані в місцях зберігання зброї і на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону".

Президент також наголосив на важливості введення на Донбас озброєної поліцейської місії ОБСЄ і назвав це великим дипломатичним успіхом. Водночас нагадав, що обидва безпілотники, якими користувалися працівники місії ОБСЄ на Донбасі, збили бойовики.

Тим часом ООН оприлюднила звіт про окуповані землі України, де говорить про тисячі загиблих, придушення Меджлісу й катування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація