Прифронтова Феміда: як українські судді відпускають на волю спонсорів терористів та "міністрів ДНР"

Прифронтова Феміда: як українські судді відпускають на волю спонсорів терористів та "міністрів ДНР"

Прифронтова Феміда: як українські судді відпускають на волю спонсорів терористів та "міністрів ДНР"

Судді відпускають на волю відвертих сепаратистів

Жоден із таких суддів за це досі не покараний.

Українські прифронтові судді легко відпускають на волю відвертих сепаратистів - людей, які зрадили Батьківщину і хочуть розвалу країни. При чому жоден із таких служителів Феміди за це досі не покараний, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

У Києві в одному з будинків орендував квартиру справжній "міністр" друку "ДНР". Його звати Володимир Нестеренко і в Донецьку він керує типографією. Друкарня ця видає газету "Новоросія", а разом із нею майже всю поліграфію "ДНР" - військові квитки, бюлетені, свідоцтва про шлюб і рекламний мотлох.

У столиці бізнесмен із "ДНР" зупинявся проїздом між Донецьком та Канадою, куди він давно перевіз родину, подалі від війни. Саме тут його і затримав спецназ СБУ. При ньому були український та канадський паспорти.

Нестеренка, непублічного та непомітного, джерела ТСН у Донецьку називають одним із "сірих кардиналів" так званої "ДНР". З розмови з заступником міністра інформації самопроголошеної республіки, яку вдалося перехопити СБУ, зрозуміло, що бізнесмен та власник типографії Нестеренко грає в ієрархії набагато серйознішу роль, ніж звичайний чиновник.

У СБУ стверджують, що саме на типографії "Новий світ", що належить Нестеренку, вже півтора року друкують антиукраїнські газети "Новоросія" та "Донецька республіка". Але насправді прославилася ця типографія в 2011 році - тодішній президент Янукович продав видавцям права на свої написані та ще не написані книжки за астрономічну суму - 16 мільйонів гривень. Загалом Віктор Янукович встиг отримати від "Нового світу" аж 32 мільйони.

Цікава деталь - ще в серпні ГПУ розпочала розслідування стосовно книжок Януковича.  Втікача підозрюють в отриманні прихованого хабара, бо величезні гроші насправді платилися за повітря, а самі книжки ніхто не видавав. Володимир Нестеренко знав про цю оборудку більше всіх. Під час судового слідства він міг розповісти багато цікавого, а, можливо, і зайвого.

Але 21 грудня суддя Жовтневого суду міста Маріуполь вирішує зняти з бізнесмена-сепаратиста будь-які запобіжні заходи. Людину з канадським паспортом і донецькою пропискою, газети якої вбивають Україну не гірше за танки, просто відпускають. Суддя Олексій Турченко вирішив, що слідство працює надто повільно, і нема загрози, що підозрюваний Нестеренко зникне.

Українські судді легко відпускають на волю відвертих сепаратистів

Українські судді легко відпускають на волю відвертих сепаратистів

Як твердить СБУ, одразу після звільнення Нестеренко зник. Очевидно, він перебуває в "ДНР". Та виявляється, цей суддя не вперше відпускає сепаратистів. В березні цього року він звільнив під заставу у 100 тисяч гривень краматорського чиновника, якого звинувачували у фінансуванні тероризму. Той також утік. Голова райсуду згадує, саме суддя Турченко єдиний з її колективу, хто відмовлявся брати під варту сепаратистів в 2014 році, коли ще незрозуміло було, чи місто залишиться українським.

За неофіційною інформацією, у вищій кваліфкомісії лежить більше десятка скарг на скандального суддю. Всі ці документи повинні взяти до уваги наступного року, коли будуть визначати, чи гідний суддя Турченко бути суддею пожиттєво. Утім не виключено, що звільнення осіб, підозрюваних у фінансуванні тероризму та посяганні на територіальну цілісність, недостатня підстава для звільнення судді.

Нагадаємо, що раніше президент України Петро Порошенко підтримав ідею позбавлення громадянства України за сепаратизм. Лідер країни зауважив, що петицію з відповідною ініціативою, яку підтримали українці, переслав у Верховну Раду.

Кореспондент ТСН Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація