Прив'язана до "стовпа ганьби" в Донецьку волонтерка стала народним героєм України

Прив'язана до "стовпа ганьби" в Донецьку волонтерка стала народним героєм України

Жертву фанатиків "ДНР" вшанували народною відзнакою

Нагороду вручають із двома типами стрічок: червоно-чорними для військових і синьо-жовтими для цивільних.

У Чернівцях вручили 20 срібних орденів військовим, волонтерам та медикам, яких обрали шляхом голосування. Цю недержавну нагороду, запроваджену активістами та волонтерами, вручають тим, хто відзначився на передовій АТО, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фотографії української патріотки, прив'язаної до стовпа в центрі Донецька, два роки тому облетіли весь світ. Ірина Довгань із Ясинуватої тільки тепер зізнається – потрапила до рук проросійських бойовиків тому, що про її проукраїнську позицію сепаратистам розповів уже колишній друг їхньої сім'ї.

"Передала на безпечну територію планшет, в якому були всі мої фінансові звіти. Зараз я вже можу сміливо про це говорити. Він сказав, що це планшет укропівки. За мною приїхали. Фотографія для мене вийшла дуже вдалою, бо врятувала мені життя", - розповіла волонтер Ірина Довгань.

Після звільнення з полону жінка вже на вільній від бойовиків території продовжила займатися волонтерством. Тепер отримала орден "Народний Герой України".

"Ця нагорода дуже багато значить. Я буду гідною цієї нагороди", - пообіцяла жінка.

В Чернівцях нагородили Народних героїв України

В Чернівцях нагородили Народних героїв України

Разом з Іриною нагороду в Чернівцях отримали військові, медиків та волонтери. Сергій Козак, доброволець 72-ї бригади, після тяжкого поранення ноги переніс 33 операції, після реабілітації навіть брав участь у виборах мера, проте вирішив повернутися в АТО.

"Політика, скажімо так, справа недобра. Багато бруду. Слава Богу, не вийшло. На службі простіше", - розповів він.

Руслан Берладін, доброволець "Азова", дивом не втратив руку після поранення. На операції збирали гроші навіть хірурги шпиталю, де він лікувався. Військовослужбовець пішов у бій без бронежилета – свій віддав журналістці. Зараз рука функціонує на 60%, проте це не зашкодило йому стати військовим тренером.

Свою нагороду волонтер Олена Шевцова вважає найважливішою. У тендітної дівчини вже давно відмовили нирки, проте в перервах між гемодіалізом у лікарні вона знаходить час, щоби відвезти на передову найнеобхідніше.

"Стараюся встигнути за три дні поїхати і повернутися", - розповіла вона.

Чотирьох героїв нагородили посмертно. Серед них – працівник поліції Олександр Ільницький на прізвисько "Барні". Він загинув від кулі снайпера, коли рятував цивільних.

"Народного Героя" щоразу вручають у різних містах України. Своїх власників уже знайшли понад 200 срібних орденів.

Військових вшановують за подвиги й офіційними нагородами. Так президент Петро Порошенко минулоріч відзначив за мужність розвідників, які брали участь в АТО біля Пісків і Дебальцевого. А також присвоїв звання Герой України посмертно воїну-"афганцю", легендарному сотнику Восьмої "Афганської сотні" Самооборони Майдану, який загинув у боях на Донбасі, старшому сержанту Олегу Міхнюку.

Кореспондент ТСН Олег Тудан

Повʼязані теми:

Наступна публікація