Путін заговорив про неможливість проведення виборів на окупованому Донбасі

Путін заговорив про неможливість проведення виборів на окупованому Донбасі

Володимир Путін / Фото: Reuters

У Росії хочуть побачити закон про амністію бойовиків у дії та припинення АТО.

Російський президент Володимир Путін заявив, що проведення виборів на окупованому Донбасі неможливе в умовах антитерористичної операції і відсутності законів, передбачених мінськими угодами.

Про це він сказав під час Петербурзького міжнародного економічного форуму.

"Якщо ви подивитеся текст Мінських угод, там же всього кілька пунктів. Первинними є вирішення політичних питань, які вирішують питання безпеки людей, які проживають на території Донбасу. Зміни до Конституції, які повинні були бути прийняті наприкінці 2015 року... Повинен був бути введений у дію закон про особливий статус на цих територіях, які ми називаємо невизнаними республіками. Потрібно було обов'язково прийняти закон про амністію. Він прийнятий парламентом України, але не підписаний президентом", - сказав Путін

"Як можна проводити якісь вибори, як взагалі можна говорити про проведення виборчого процесу в умовах проведення АТО? Десь у світі це проводиться взагалі?", — заявив російський президент.

На його думку, не потрібно відкладати відновлення економіки регіону, "посилаючись на акти насильства в зоні дії сторін, що конфліктують".

Путін вважає "акти насильства" на Донбасі є "просто відмовкою, приводом щоб нічого не робити".

Він також додав, що згоден з президентом України Петром Порошенком, що потрібно посилити місію ОБСЄ і дозволити спостерігачам мати стрілецьку зброю.

Нагадаємо, під час останнього перебування в Києві держсекретаря США з питань Європи і Євразії Вікторії Нуланд розгорівся скандал щодо проведення виборів на Донбасі. Її ймовірні висловлювання оприлюднила"Самопоміч". Згідно з повідомленням політсили, США нібито розраховують на те, що Україна проведе вибори на окупованих територіях Донбасу вже цього літа. Також Держдеп нібито наполягав на тому, щоб Україна вписала до Конституції особливий статус для окупованих територій і забезпечила амністію бойовикам

Наступного дня на прес-концеренції Нуланд прокоментувала заяви "Самопомочі" і заявила, що конкретні дати проведення виборів на окупованому Донбасі під час зустрічей не називалися. Вона підкреслила, що інтерпретації окремих народних депутатів є некоректними. Більш того, вона додала, що США "дали абсолютно чітко зрозуміти, що для виконання вимоги проведення виборів у відповідності з Мінськими домовленостями потрібно забезпечити мирні умови, потрібно забезпечити безпеку, щоб ОБСЄ мало відповідний доступ. І повинні бути створені умови для кандидатів у питанні висунення своїх кандидатур, агітації за себе, спілкування з виборцями".

Також американський дипломат підкреслила, що на Донбасі повинні пройти справжні вибори, на яких громадяни зможуть обрати своїх лідерів, а не маріонеток Москви.

Пізніше посол Німеччини в Росії Рюдігер Фон Фріч заявив, що закон про вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу повинен розроблятися спільно з представниками бойовиків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація