РФ хоче помститися за енергоблокаду Криму та готує поновлення боїв на Донбасі – розвідка

РФ хоче помститися за енергоблокаду Криму та готує поновлення боїв на Донбасі – розвідка

Командування військ РФ готується до активізації боїв / Фото: Getty Images

Командування РФ готує провокації до Нового року.

Російські військові збираються розширити масштаби протистояння на Донеччині та Луганщині і помститися за енергоблокаду окупованого Криму.

Про це заявили у Головному управління розвідки України.

Українські розвідники наголосили, що ситуація на Сході ускладнюється, а кількість нападів ворога на українські позиції та провокацій зростає.

"Проявом цього є збільшення кількості та розширення масштабів провокацій противника, пов'язаних з нападами на позиції українських військ із залученням груп бойовиків від 30-40 до 100 осіб, посилених бронетранспортерами та бойовими машинами піхоти. Протягом останнього часу такі зіткнення відбулись в районах населених пунктів Авдіївка, Павлопіль, Зайцеве", - цитує "Укрінформ" слова представника розвідки.

Окрім цього, ворожі ДРГ активізували спроби прорватися углиб прифронтової зони на Донбасі та мінують передові та тилові райони.

Найбільше провокацій було зафіксовано на Новоайдарському, Слов'янському, Донецькому, Волноваському та Маріупольському напрямках.

Посилення боїв може відбутися ще до Нового року - у другій половині грудня.

"Водночас на зазначених напрямках здійснюється посилення угруповань російсько-терористичних військ за рахунок включення до їх складу додаткових піхотних, артилерійських та танкових підрозділів, які висуваються із тилових районів самопроголошених "республік"… Все це підтверджує підготовку Росії до розширення масштабів збройного протистояння на Донбасі, що може розпочатись вже у другій половині грудня цього року", - наголосили розвідники.

Метою таких дій російського командування у ГУР називають "помсту Україні за відключення електропостачання до Криму, примушення нашої держави до його повного відновлення, а також недопущення повторення подібних ситуацій".

Також, за даними українських силовиків, командування російських військових може готуватися до захоплення ТЕС на Луганщині.

"Командування ЗС РФ готується до можливого проведення локальної операції щодо захоплення теплоелектростанцій та супутньої інфраструктури у містах Вуглегірськ та Щастя, що забезпечують електроенергією міста Єнакієве, Горлівка та Луганськ", - резюмували розвідники.

Кількість загиблих в АТО від початку війни

Як повідомлялося раніше, секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що Росія готується до серйозної і масштабної війни. Він висловив думку, що Кремль не збирається зупинятися, а створює та використовує "гарячі" точки для випробування нової зброї, відпрацювання нових тактичних прийомів ведення бойових дій, набуття військовими підрозділами бойового досвіду, а також для тиску на непоступливі йому країни.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація