Річниця теракту під Волновахою. Що слід пам'ятати про криваву атаку терористів на Донбасі

Річниця теракту під Волновахою. Що слід пам'ятати про криваву атаку терористів на Донбасі

Річниця теракту під Волновахою. Що слід пам'ятати про криваву атаку терористів на Донбасі

Рік тому терористи під Волновахою розстріляли автобус із мирними людьми / Фото: Архів

Серед білого дня бойовики накрили артилерійським вогнем блокпост українських бійців, убивши мирних мешканців, що проходили контроль.

13 січня 2015 року під Волновахою сталася моторошна трагедія, яка забрала життя 12 українців. ТСН.uа до річниці страшної трагедії на Донеччині нагадав про страшні минулорічні події, які шокували не тільки всю Україну, але й світ.

ДЕ СТАВСЯ ТЕРАКТ

Бойовики терористичного угруповування "ДНР" здійснили артилерійський обстріл рейсового автобуса "Златоустівка — Донецьк", що проходив паспортний контроль на пункті пропуску поблизу міста Волноваха.

Бойовики випустили близько 40 снарядів, один із яких розірвався за сім метрів від "Богдана".

НАВІЩО І ЧОМУ

За даними Генштабу ЗСУ, терористи, яких підтримує Росія, обстріляли автобус з боку захопленого Докучаєвська із РСЗВ "Град", щоб представники російських та місцевих ЗМІ могли показати, як українські сили будуть завдавати удар у відповідь.

Пізніше інформацію про те, що автобус із мирними людьми обстріляли з "Градів", підтвердили в ОБСЄ, запропонувавши створити тристоронню групу для розслідування теракту у складі ОБСЄ, російських та українських військових.

ОФІЦІЙНІ ЗАЯВИ

Уповноважений МЗС РФ з питань прав людини Костянтин Долгов звинуватив у кривавій трагедії українських військових, а згодом російські ЗМІ показали сюжет із жінкою, яка нібито була під час обстрілу в автобусі. За словами "липової" постраждалої, було чутно лише "хлопок", що нібито може свідчити про вибух міни, а не обстріли з "Градів".

Водночас Держдеп США визнав, що теракт із пасажирським автобусом під Волновахою вчинили сепаратисти, яких підтримує Росія. До того ж у США закликали Росію вжити рішучіших кроків, щоб припинити насильство і відновити суверенітет України.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі показав шматок корпусу автобуса, який постраждав внаслідок обстрілів бойовиків під Волновахою на Донеччині.

"Для мене - це символ терористичної атаки проти України. Тероризм - це світова проблема і ми переможемо!", - заявив глава держави.

Фото: Reuters

Натомість бойовики продовжили здійснювати смертоносні напади на українців на Донбасі. Уже 22 січня вранці була обстріляна одна з зупинок у Донецьку, до якої саме під'їхав тролейбус. Унаслідок теракту загинули 9 людей. Окрім тролейбуса, снаряди зачепили пішоходів та автомобіль, у якому заживо згорів водій.

За даними ОБСЄ, знаряддям масового вбивства став пересувний мобільний міномет. Зазначимо, саме таким 80-міліметровим "Васильком" терористи незадовго до трагедії хизувалися перед журналістами. Зброя приводиться в бойову готовність за півтори хвилини, робить кілька десятків пострілів та за лічені хвилини змінює позицію.

Проте представники терористів звинуватили у теракті українські війська, а через відсутність доказів на місце трагедії привезли полоненого українського "кіборга", якого видали за диверсанта. Російські ЗМІ блискавично зняли сюжет про "парад", під час якого розлючений натовп з кулаками та відбірною лайкою кидався на офіцера.

Після трагедії у Волновасі та Донецьку жахливу статистику смертей на Донбасі поповнили мешканці Маріуполя 24 січня: терористи накрили місто "Градами". Загинули щонайменше 30 мирних жителів, більше 100 отримали поранення. В ОБСЄ заявили, що важкі снаряди були випущені з території, контрольованої проросійськими бойовиками.

Відповідальність за Волноваський теракт покладають на Олександра Захарченка

Відповідальність за Волноваський теракт покладають на Олександра Захарченка

Повʼязані теми:

Наступна публікація