Роковини Іловайської трагедії: бійці називають втричі більшу за офіційно оголошену кількість жертв

Роковини Іловайської трагедії: бійці називають втричі більшу за офіційно оголошену кількість жертв

У столиці відкрили меморіал загиблим нацгвардійцям.

У Києві з'явився меморіал бійцям Нацгвардії, які загинули в АТО. На дошці пам'яті зазначено 109 прізвищ, серед яких герої батальйону імені Кульчицького, "Донбасу" та інші добровольці, які захищали Батьківщину на сході країни, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"На цьому пам'ятнику в нас 109 прізвищ, з них 25 бійців батальйону Кульчицького, першого і другого резервного батальйону, 62 бійця "Донбасу", добровольці", - розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Більшість із них загинули в боях за Іловайськ. Днями виповнюється два роки тих трагічних подій.

У Києві відкрили меморіал пам’яті бійцям Нацгвардії загиблим в АТО

У Києві відкрили меморіал пам’яті бійцям Нацгвардії загиблим в АТО

Іловайський котел став однією з найкривавіших битв української армії. Саме тоді російські збройні сили здійснили масштабне вторгнення на територію України. Офіційна статистика – це майже 400 загиблих та 500 поранених. Учасники боїв вважають, що загинуло набагато більше. "Насправді людей загинуло близько півтори тисячі. На прорив нам ішла тактична группа, нашвидкуруч сформована, непідготовлена – росіяни її розбили", - твердить командир протитанкового взводу батальйону "Донбас" Володимир Бабенко.

Він разом із побратимами тричі намагався зайти в окупований Іловайськ. Проте потрапивши в місто, добровольці були оточені російськими військами. Так званий "зелений коридор" для відходу став для багатьох українських вояків коридором смерті. "29 серпня їхав у машині КРАЗ, знявши бронежилети, повісивши їх на машину. Він дуже любив жити, така щира, усміхнена людина – у нас немає жодної фотографії без посмішки. Як кажуть його побратими, він і загинув з посмішкою", - розповіла дружина загиблого бійця Валентина Радчук.

На меморіальному комплексі нацгвардійцям тепер дві кам'яні скрижалі. На першій слова – Володимира Сосюри про любов та боротьбу. На іншій – образ українського бійця, що тримає снайперську гвинтівку. Проте головна композиція біля підніжжя – це прізвища загиблих захисників України. Їх називають ангелами, котрі оберігають спокій людей мирної частини нашої держави.

Керівники НГУ, МВС і військові мають надію, що перелік імен під монументом не збільшиться. Однак натепер відомо про щонайменше 24 зниклих безвісти бійця Нацгвардії. Ще 6 її представників захоплені в полон бойовиками. Тому говорити, що на 109 прізвищах нацгвардійський лік жертв АТО зупиниться – трохи передчасно.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація