Росія "розконсервувала" в Україні агента-колишнього офіцера радянського ГРУ

В СБУ розсекретили двох зрадників.

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України викрили двох українських громадян, які працювали на спецслужби Росії. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Колишній офіцер головного розвідувального управління генштабу збройних сил СРСР був "розконсервований" російськими спецслужбами після початку агресії РФ проти нашої країни. Він отримав завдання через підкуп залучати до співробітництва українських військовослужбовців та отримувати інформацію про бойові частини в районі проведення АТО.

Представників російського ГРУ особливо цікавили копії та оригінали документів штабів та інших органів військового управління з організації бойового застосування військ. Підполковник запасу разом з сином вийшли з пропозицією про "співпрацю" на українських військових, після чого співробітники СБУ розпочали спецоперацію з викриття та затримання шпигунів.

Правоохоронці за сприяння прикордонників затримали обох чоловіків у пункті пропуску "Сеньківка" на Чернігівщині. Вони прямували на територію Брянської області РФ на зустріч з представниками російської військової розвідки. Під час огляду російських агентів співробітники спецслужби виявили приховані під підкладкою верхнього одягу таємні документи.

Російським розвідникам намагалися передати креслення систем мінно-вибухових інженерних загороджень однієї з бригад ЗСУ в районі проведення антитерористичної операції та диспозиції українських військових підрозділів оперативно-тактичної групи "Луганськ".

Обидва чоловіки, як встановили правоохоронці, нещодавно отримали російське громадянство, підполковник запасу вже перебуває на пенсійному обліку у військовому комісаріаті Тульської області і отримує пенсійне забезпечення в Росії. Після повного виконання завдань російської військової розвідки шпигуни планували з "почестями" осісти в РФ.

Натомість проти обох українців відкрито кримінальне провадження за статтею 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Раніше повідомлялося, що СБУ допитує свого підполковника, якого ФСБ затримала за шпигунство.

Повʼязані теми:

Наступна публікація