Військові на місці загибелі "Міфа" розповіли, чим їх обстрілює ворог

Військові на місці загибелі "Міфа" розповіли, чим їх обстрілює ворог

Позиції накрили після того, як пройшла інформація, що їх захопили українські війська.

Великим калібром гатять, попри всі домовленості, на Світлодарській дузі. Там другу добу поспіль майже не припиняються ворожі артилерійські та мінометні атаки, а українські армійці із 54-ї бригади пліч-о-пліч із добровольцями тримають оборону і втрачають найкращих, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Позиції поблизу селища Луганське, де вчора цілий день точився бій між нашими військами та противником. Вночі ще стріляли, вдень про війну нагадують лиш поодинокі розриви снарядів від гранатометів, кулеметні черги та речі загиблого у вчорашньому бою оперного співака Василя Сліпака – його каска з позивним "Міф", короб для кулеметної стрічки і отвір від тієї злощасної кулі, яка влучила в чоловіка. Це був великий калібр, мінімум 12,7.

Великим калібром гатять, попри всі домовленості, на Світлодарській дузі

Великим калібром гатять, попри всі домовленості, на Світлодарській дузі

Решта амуніції співака поїде на склад батальйону. Її саме складають у машину. Його брат хоче, аби речі віддали воякам. Бійцю із позивним "Дід" на згадку лишається автограф на прапорі, який Василь лишив за два дні до загибелі. "Це 27 числа він мені підписав цей прапор, якраз ми з ним познайомилися", - каже військовий.

Галина показує місце де відпочивав "Міф". Дівчині лише 22 роки, навчається, а на канікулах волонтером допомагає війську. З оперним співаком познайомилася вже тут. Каже, це була людина-свято і справжній патріот. "Він дуже життєрадісний був, він всім піднімав настрій. У нього була така фішка: він виправляв усіх, хто говорив якісь русизми в своїй мові, він всіх виправляв: Ти що, москаль? А ну говори правильно! Будь-які слова-паразити він підловлював – давайте вчитися української мови, правильної української мови", - розповіла дівчина.

Короб від кулемета і кілька речей Василя побратими передадуть до музею. За нього і ще одного загиблого в сусідньому батальйоні та ще з десяток поранених – вони помстилися."Подолянин" каже, що артилерія кадрових росіян у цьому добряче допомогла – цілила по наших, а розгромила позиції так званого ополчення. "Видно, вони злякалися, що ті їхні позиції зайняті, тому вони накрили артою свої позиції, незважаючи на те, що там були ці "ополченці", котрих вони використовують, як робочу силу. В основному на всіх точках стоять ці "ополченці", а кадрова бригада розгортається вже у випадку якогось кіпішу. Вчора вона розгорталася", - пояснив начальник штабу 1-ї БТГР ДУК "Правий сектор" із позивним "Подолянин".

Микола із позивним "Бугай" каже, що противник вчора сипав практично з усього, не було лиш танків і "Градів". Крупним калібром по них стріляли, немов з автомата. "Це 122 калібр. Осколок – він не руйнує ніяких не бліндажів, він вибиває живу силу. Для живої сили то найбільша біда. А фугас – навпаки. Для живої сили він не дуже страшний, він залазить у землю і вибухає. Осколки йдуть догори", - розповів "Бугай". Не минулося й без 152-міліметрових снарядів. "САУ працювала здалека, десь із района Дебальцевого. На межі дальності, можна сказати, але працювали дуже чітко, тому що літали безпілотники", - каже "Подолянин".

Як уже повідомлялося, у боях на Світлодарській дузі зазнали поранень більше десяти українських воїнів. Ворог раптово пішов у наступ на цій ділянці фронту, але був відкинутий захисниками нашої землі.

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Повʼязані теми:

Наступна публікація