Російські та білоруські АТОшники переживають за свій статус в Україні

Російські та білоруські АТОшники переживають за свій статус в Україні

Російські та білоруські АТОшники переживають за свій статус в Україні

Хлопці кажуть, що хотіли б більшої юридичної визначеності та захищеності.

Президент Петро Порошенко підписав указ, який дозволяє іноземцям служити в українській армії за контрактом. Добровольцями вони брали участь в АТО із самісінького початку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Переважно це були люди з ближнього зарубіжжя, які повірили у перемогу українців на Майдані.

"До нас приїздив особисто міністр Аваков. Наше перше ж питання, ми, як законослухняні люди, спитали: а який наш правовий статус? Нам сказали: ви отримаєте українські документи і будете абсолютно спокійно, як і українські громадяни, служити і воювати", - розказує боєць АТО із Білорусі "Док".

У складі добровольчого батальйон "Донбас", а потім і "Правого сектору" вони пройшли найбільш гарячі точки на воєнній мапі – Лисичанськ, Попасну та Іловайськ.

"Перед Іловайськом ми вже зрозуміли, що проблема починається, тому що наші 90 днів легального перебування вже закінчувалися і нас сказали: що, ви не можете підійти? А що, вибачаюся, ми підійдемо до міліціонерів, котрі здавали міста, щоби вони нам паспорт продовжили, після того, як ми місто звільнили?", - питає інший білорус із позивним "Лев".

Сьогодні більшість іноземців, які допомагали боротися із агресією Кремля - бояться повертатися додому. Кажуть, на батьківщині їх чекає тюрма, а деяких їхніх знайомих уже посадили. У білоруській квартирі "Лева" днями був общук. Він уже знає, що тамтешні спецслужби порушили проти нього справу за участь в АТО. Та парадокс у тОму, що і в Україні ці хлопці напівлегально. Тому попросили президента Порошенка, аби той надав їм українське громадянство. Поки що в усіх можливих держінстанціях вони дістають відмову.

"Я думаю, десь півроку – і нас почнуть цілком відкрито депортувати. Зараз люди вже від безвиході готові їхати в російську чи білоруську тюрму, залежно від їх громадянства, тому що тут питання абсолютно ніяк не вирішується", - каже "Док".

Порошенко підписав указ, який дозволяє іноземцям служити в українській армії за контрактом

Порошенко підписав указ, який дозволяє іноземцям служити в українській армії за контрактом

У державній міграційній службі кажуть, що напризволяще цих хлопців не кинуть. Для них, окрім отримання нашого громадянства, є іще чимало варіантів. Наприклад – служба за контрактом. Три роки постійного перебування в Україні – і вони зможуть звертатися по українське громадянство. Або наприклад, якщо іноземець, захищаючи Україну, зазнав поранення, йому теж мають продовжити термін перебування в Україні.

"Проживати на території України може не тільки громадянин України. Це може мова йти і про іміграцію, і про тимчасове проживання, про продовження терміну перебування. Набуття громадянства за державними інтересом – особа, яка має заслуги перед Україною, така особа може в спрощеному порядку буде прийнята або до громадянства України, або, відповідно, буде надано дозвіл на еміграцію", - пояснив речник Державної міграційної служби України Сергій Гунько.

Захистити від депортації або ж від тюрми в країнах, які переслідують бійців-іноземців за участь у Антитерористичній операції, обіцяє і "Юридична сотня".

"Ми проговорили з міграційною службою про наступну процедуру: волонтерські клопотання про те, що особи залучаються до волонтерського руху, і на підставі цього, навіть при пропущенні строків, надають посвідку на тимчасове проживання. Це вже легальний статус перебування в Україні", - розповіла президент громадської організації "Юридична сотня" Ірина Лоюк.

Такий легальний статус видається на рік. Потім, на певних підставах, його можна продовжити. Але в жодному разі іноземців, які захищали Україну, ніхто з "Юридичної сотні" не дасть депортовувати. Бійців, в яких виникли подібні проблеми – закликають звертатися до їхньої громадської організації у столиці або ж телефонувати на їхню гарячу лінію.

Раніше волонтери просили допомогти важкопораненому оборонцю Мар'їнкиУкраїнський воїн, який буквально нашпигований осколками, до останнього тримав оборону своєї позиції під Мар'їнкою. Юрій Охріменко з позивним "Ганс" вижив і тепер чоловікові потрібна допомога на лікування та реабілітацію.

Кореспондент ТСН Віталій Афанасієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація