Штайнмайєр та Еро у Краматорську уникали запитань про зірване перемир'я на Донбасі

Штайнмайєр та Еро у Краматорську уникали запитань про зірване перемир'я на Донбасі

Фото: Reuters

Відповідь за іноземних колег довелося тримати українському дипломату.

На Донбасі під посиленою охороною зустріли міністрів закордонних справ Франції та Німеччини Жана-Марка Еро і Франка-Вальтера Штайнмаєра. Їх супроводжував український колега Павло Клімкін, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Більшість місцевих у Краматорську про візит високопосадовців або не чули взагалі, або чули дуже розпливчасто. Натомість із Дніпра спеціально приїхали жінки, аби зустрітися з дипломатами. Пояснюють, що їхні сини у полоні ще з Іловайська, і єдина надія їх визволити – на міжнародну спільноту, котра може домовитися про це з РФ і підконтрольними Кремлю "ДНР" і "ЛНР". До жінок вийшли тільки українські дипломати, які пообіцяли передати колегам усі прохання. Клімкін запевнив, що питання полонених буде першочерговим на найближчій зустрічі в Мінську. "Нічого не буде працювати без людей. Коли люди не будуть звільнені, нічого не буде далі", - заявив він.

Оманлива тишина: європейські чиновники поїхали у зону АТО перевірити, як працює режим "тиші"

Оманлива тишина: європейські чиновники поїхали у зону АТО перевірити, як працює режим "тиші"

Керівникові МЗС довелося відповідати і на претензії іншої групи людей, яка закликає не тиснути на Україну змінами до Конституції та не надавати Донбасу особливого статусу. Дипломат заявив, що ніякого тиску немає. "Всі прекрасно розуміють, і вони прекрасно розуміють – без безпеки ніяких кроків подальших не буде. Тому зараз потрібно іти кроками від розмежування. Але насправді, підсилюючи ОБСЄ, досягнувши того, що ОБСЄ насправді контролює ситуацію. Що ОБСЄ вийде на кордон. І тільки тоді будемо говорити про якийсь прогрес у сфері безпеки", - пояснив Клімкін.

Повна тиша – це перша і головна умова виборів на окупованій землі. Саме почути ії власними вухами і приїхали європейці. Місцем свого візиту дипломати обрали символічне та красномовне місце – зруйнований міст у Слов'янську. Щоправда, назвати цю територію лінією фронту складно – міст підірвали ще на початку війни, влітку 2014-го, а маршрут делегації пролягає по звільнених мирних містах у сотні кілометрів від передової. Звичайно, з цих міст важко почути, що відбувається на лінії зіткнення, проте дипломати кажуть, що мета їхнього візиту не суворо інспекційна, а шляхетна. "Ми тут для того, щоб побудувати мир і незалежність України. Це наша мета", - каже Еро.

Іноземці запевняють, що працюють над відновленням контролю за українським кордоном, і задля цього хочуть зібрати зустріч у "нормандському форматі". "На цей момент усе складно, все заблоковано", - визнає француз і додає, що не полишає надії разом із німецьким колегою виправити цю ситуацію.

Питання про те, що анонсований Штаймайєром режим припинення вогню з боку бойовиків не діє, міністри залишають без відповіді. На репліки журналістів реагують або загальними фразами про потребу повного перемир'я, або взагалі розвертаються і йдуть. Укранські дипломати про обстріли в Авдіївці знають. "Я взагалі не вірю в будь-які російські заяви щодо припинення вогню. Реальне припинення вогню буде тоді, коли ОБСЄ матиме змогу мати доступ до всєї території Донбасу і коли вона зможе працювати 24 години на добу", - каже Клімкін.

По Авдіївці до півночі було випущено з півтисячі снарядів. Потім стало тихіше, але зброя працювала до 6:00 ранку. Внаслідок обстрілів розбито два будинки, поранено місцеву жительку. У те, що тиждень буде тихим – українські військові не вірять. І чекають, що після від'їзду дипломатів із Донбасу обстріли бойовиків відновляться з новою силою.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація