Сторони переговорів не можуть домовитися про чисельність поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі - ЗМІ

Сторони переговорів не можуть домовитися про чисельність поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі - ЗМІ

Фото: ОБСЄ

Україна вимагає максимальну кількість озброєного персоналу, Росія - мінімальну.

Між учасниками переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі тривають суперечки про чисельність майбутнього поліцейського контингенту ОБСЄ для гарантування безпеки проведення виборів на окупованому Донбасі.

Про йдеться в статті журналіста Сергія Рахманіна в "Дзеркалі тижня".

Як зазначено в публікації, мінімально можлива кількість — від півтори тисячі. Однак Київ вважає таку чисельність неприпустимо малою.

"Київ домагається, щоб мандат місії був максимально широким, і сподівається, що вона буде наймасштабнішою в історії. У цьому випадку ОБСЄ може звернутися до ООН з проханням надати матеріальну, технічну, консультативну та логістичну допомогу у розгортанні місії. У всякому разі, вітчизняний МЗС таку можливість опрацьовує", - йдеться в статті.

 Максимально можлива — до 11 тисяч, однак проти цього виступає Москва.

"Москва, зрозуміло, буде цьому всіляко перешкоджати. Дискусія буде довга, складна і предметна. Її підсумок однаково залежить і від наполегливості Києва, й від мудрості Берліна та Вашингтона. Принципова умова України на сьогодні — без забезпечення безпеки розмови про вибори неможливі. Забезпечення безпеки в ОРДЛО без присутності поліцейської місії та цілодобового повномасштабного моніторингу кордону — неможливе. На розгортання повного поліцейського контингенту, за твердженнями фахівців, знадобиться щонайменше півроку. Адже ще навіть рішення не прийнято", - наголошує Рахманін.

За інформацією журналіста, передбачається, що місія буде оснащена легким озброєнням і забезпечена броньованою технікою. Водночас про танки не йдеться, але, як зауважує автор, наявність БТР цілком обґрунтована.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко в телефонній розмові закликав канцлера Німеччини Ангелу Меркель пришвидшити запровадження поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Саме Німеччина наразі головує в організації.

Раніше Порошенко заявив, що російська сторона погоджується на розміщення на Донбасі поліцейської збройної місії ОБСЄ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація