Сусіди смерті: жителі Опитного розповіли про своє життя на передовій

Сусіди смерті: жителі Опитного розповіли про своє життя на передовій

Сусіди смерті: жителі Опитного розповіли про своє життя на передовій

Люди примудряються виживати та вести господарство в немислимих умовах.

Позиції українських військових біля Опитного протягом 40 хвилин обстрілювали з гранатометів та стрілецької зброї. В руїни, котрі колись були престижним передмістям Донецька, бояться повертатися власники землі та будинків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Із 800 селян, які жили тут до війни, нині в домівках залишилося близько 50. Вони примудряються годувати худобу, поратися на городі та лагодити пошкоджені війною обійстя. При цьому кожного дня живуть під загрозою каліцтва чи смерті – з території "ДНР" щомиті може прилетіти снаряд, а будь-де навколо можна натрапити на розтяжку чи нерозірваний боєприпаси.

На хатах немає живого місця. Там, де живуть люди, вікна затулені шифером, а дах обтягнутий плівкою. Пані Раїса погано чує, бо її контузило. Чоловік зазнав поранення в живіт.

"Як почали бахкати – ой, Боже! Вікна повилітали у нас – нові вікна були. Так це зимували ми вже під плівкою", - розповідає вона.

Виїхати, зізнається, не наважилися через господарство. Нема на кого покинути тварин. Та й своє – рідне, майже все життя проведено в Опитному.

Як живуть люди у напівзруйнованому селі Опитне

Як живуть люди у напівзруйнованому селі Опитне

На околицях селища стрілянина не вщухає ні на добу. Сергій на посту від самого ранку. У лісосмузі за метрів 200 вже позиції бойовиків.

"То в них найбільші позиції тут. Звідти, в основному, і АГС працює, і міномет 82-й. І 120-ка прилітає. Озброєння в них гарне порівняно з нашим", - визнає військовий.

У селі досі ні газу, ні світла, ані питної води. У мисках коло хати Лариса миє посуд. Тут не була понад півроку. Гостювала в дітей. Квартира на третьому поверсі в цей час уціліла дивом – від сусідньої не лишилося майже нічого.

Найбльше місцеві бояться вже не обстрілів, а дощів. Тоді зрешечені стелі та плівки не витримують і вода заливає й без того вбоге господарство. Жити людям, окрім підвалу, ніде.

Пані Ольга веде показати, де вони сплять. "Он там ліжка стоять. Так і живемо", - каже вона. У них є генератор, бо світла немає від початку війни. І навіть телебачення. Антену змайстрували з бляшанок. "Бачите, ловлять ось 1+1", - розповідає господарка.

Як уже повідомлялося, елітне Опитне під Донецьком перетворилося на селище-привидОборону тримає закарпатська 128-ма гірсько-піхотна бригада. Її бійці кажуть, що наразі ситуація більш-менш стабільна, але терористи все одно не дають про себе забути.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація