Тука виступив за припинення економічної блокади окупованого Донбасу

Тука виступив за припинення економічної блокади окупованого Донбасу

Фото: ТСН.ua

Гривню, яку Україна завозить на окуповану територію, мешканці витрачають на товари російського виробника.

Заступник міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вважає, що рішення про блокаду Донбасу було справедливим лише на початковому етапі.

Про це повідомляє "Дзеркало Тижня".

За його словами, Україна прийняла для себе досить різке рішення - відмовитися від поставок на окуповані території води, їжі, перекрила фінансові та соціальні потоки.

"Тоді цими заходами мені, як і всім, хотілося покарати населення, яке кричало: "Путін, прийди!". Це було емоційно, але чесно. І з боку простих людей, і з боку держави, яка, по суті, була шокована від того, що відбувається", - зазначив він.

Тука нагадав, що Україна  продовжує завозити на окуповану територію гривню, виплачуючи зарплати людям, які працюють на українських підприємствах.

"Ці гроші витрачаються на повсякденні потреби та товари російського виробника. Виходить, що ми своїми грошима субсидуємо підприємства країни-агресора. Тепер же, говорячи про реінтеграцію, нам доведеться поступово відкривати торгові шлюзи і знімати блокаду, а також додатково боротися і з рублем, і з російськими виробниками", - наголосив заступник.

Він зауважив, що з окупованими територіями існує безліч економічних зав'язок.

"Якщо, приміром, зараз зупинити постачання антрациту на Луганську станцію в м. Щастя, то більше 1 млн жителів області, які проживають на нашій території, залишаться без електроенергії. Альтернативи досі немає. Тільки зараз начебто почали замислюватися про те, що треба замкнути Луганську область на загальну систему, ліквідувавши цей енергетичний острів. З іншого боку, 95% ресурсу водоканалу Попасної йде на окуповані території. Так що, взяти і відключити людям воду? За що?", - зазначив Тука.

Нагадаємо, раніше Георгій Тука заявив, що звільнити територію окупованої Донбасу від бойовиків мирним шляхом можна буде лише в найближчі кілька років. Тука вважає, що за останній рік в питанні деокупації регіону Україна не зробила масштабних кроків. Тому, за його словами, цілком можливий варіант деокупації військовим шляхом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація