У Києві прощаються з героїчним комбатом "Мауглі"

Військовий загинув, потрапивши в засідку, влаштовану диверсійно-розвідувальною групою бойовиків.

В центрі Києва, на Майдані незалежності, відбувається панахида за загиблим комбатом 72-ї окремої механізованої бригади Андрієм Жуком.

Андрій Жук, відомий під позивним "Мауглі", загинув 27 травня потрапивши в засідку, влаштовану диверсійно-розвідувальною групою бойовиків. У новинних стрічках дуже часто використовували епітет "пекло" для того, аби описати інтенсивність та потужність атак бойовиків у секторі "Маріуполь" на ділянці передової між Новотроїцьким та Богданівкою. Це південніше Донецька та за півдесятка кілометрів у південно-західному напрямку від окупованого Докучаєвська.

Ворог застосував самохідну артилерію та 120-міліметрові міномети у напрямку Миколаївки та Новотроїцького. Українські оборонці кажуть: про активні рухи противника їм було відомо. На цій ділянці фронту вже кілька тижнів бойовики намагаються відшукати слабі місця в українській обороні. Але що артилерійська атака буде настільки несподіваною та потужною – не очікували.

За чотири години прилетіло більше, як сто мін і ще відпрацювали САУ. У прес-службі сектору "Маріуполь" говорять, що був принаймні один залп із БМ-21 - реактивної системи залпового вогню. Це при тому, що "Гради" на цій ділянці фронту бойовики не застосовували дуже давно. Принаймні, кілька місяців їх не було чути. Військові вважають, що причиною активізації став путінський "гумконвой", який підвіз снаряди.

Чому раптом відбулася така масована кількагодинна атака, наші воїни можуть лише припускати. Піхотного штурму, принаймні після артилерійської стрільби, не було. Тож, очевидно, це не була арт-підготовка.

Лише дивом, під час артилерійської атаки противника минулося без втрат. Хлопці чесно кажуть, що їх врятував пес Пумпа, який відчув старти снарядів і побіг ховатися. Бійці – вчинили так само.

Але ще до того, коли стало відомо про те, що до наших позицій наближаються диверсанти противника – був бій. Стрілецький. Тоді загинув командир батальйону із позивним "Мауглі".

Напевне, замість комбата міг піти на вихід інший командир, менший за посадою, але ті, хто знав "Мауглі", стверджують, що він таким був завжди: воював на рівні із рядовими воїнами. Бійці говорять, що лише ціною власного життя він урятував решту групи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація