У стихійних похованнях в АТО тіла військових лежать разом із тілами бойовиків

У стихійних похованнях в АТО тіла військових лежать разом із тілами бойовиків

У стихійних похованнях в АТО тіла військових лежать разом із тілами бойовиків

У зоні АТО шукають загиблих військових

Пошукові групи проводять ексгумації, аби з'ясувати долі зниклих безвісти бійців.

У зоні АТО тривають пошуки та ексгумація тіл загиблих українських військових. Безвісти зниклими залишаються сотні українських солдатів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

За весь період війни розшукали близько 700 загиблих вояків. Із них 213 забрали з окупованих територій.

Зазвичай зону пошуків спершу прочісують сапери в пошуках мін і небезпечних снарядів. Потім учасники вдягають спецодяг, готують лопати та відмежовують ділянку з можливим похованням стрічкою.

"Зі слів місцевих жителів. Вони привели, показали це місце", - пояснює командир пошукової групи управління військово-цивільної співпраці Олег Нещадим.

У вересні 2014 року довкола були бої. На розваленій фермі досі залишки ворожих позицій. У паркані відбійники. Їх бойовики готували для оборони. Але українські сили їх вибили. Жертв з обох боків у цих краях було багато.

"Всі тіла, котрі були на території села Спірне – вони просто валялися по полю, під домами. І все, що могли – люди збирали протягом двох місяців, тому що боялися, що тіла заміновані", - розповів керівник пошукового загону "Чорний тюльпан" Олексій Юков.

У зоні АТО тривають пошуки та ексгумація тіл загиблих українських військових

У зоні АТО тривають пошуки та ексгумація тіл загиблих українських військових

За попередньою інформацією, в поховання мають бути тіла бойовиків – три. Але пошуковці не впевнені. Дійсно, через кілька хвилин серед останків бачать українську форму.

В одній могилі може бути два вороги – український захисник і терорист. Ексгумація триває, але брелки та шеврони бойовиків спростовують першу версію – військових ЗСУ тут немає.

Тутешні жителі бої пригадують із жахом. 80-річна Олена Михайлівна каже, що це було страшніше за Другу світову.

"Ой, тут таке було! І вертольоти, і швидкі. За трасою були росіяни. Так ми тоді посадками – і давай тікати туда. Кури, каченята - все кинула, а самі тікали", - розповідає жителька села.

Пані Христина згадує, що окрім терористів у її селі було ще й багато кадрових російських військових. "Розмовляли російською мовою з акцентом. Прапор Росії був", - розповіла вона.

Після тих подій більшість селян, каже пані Христина, вже не повернулися. На вулиці напівпустка. Натомість побільшало невідомих могил. І місцеві тільки сперечаються, де лежить "айдарівець", а де так званий "ополченець".

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація