У зоні АТО знову загострюється обстановка – СЦКК

У зоні АТО знову загострюється обстановка – СЦКК

Фото: Reuters

Бойовики збільшили кількість обстрілів позицій ЗСУ, у тому числі з важкого озброєння.

Ситуація уздовж лінії розмежування на Донбасі знову загострюється. Бойовики збільшують кількість обстрілів українських позицій і при цьому використовують важке озброєння.

Про це заявив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню генерал-майор Борис Кременецький.

За його словами, відносна тиша з моменту нового перемир'я протрималася лише дві доби, а з 2 вересня бойовики знову почали використовувати важке озброєння для обстрілів українських військових. При чому якщо 2 вересня терористи випустили одну 120-мм міну у бік позицій ЗСУ, то вже 5 вересня – 37 мін калібром 120 мм і 52 міни калібром 82 мм.

Загалом у першій декаді вересня зафіксовано 214 обстрілів з боку бойовиків, 30 з них – із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Терористи випустили у бік українських військових 410 боєприпасів.

Особливе занепокоєння української сторони СЦКК викликав обстріл Широкиного 11 вересня – бойовики "ДНР" вперше з початку нового перемир'я використали 122-мм артилерійські системи, випустивши 12 артилерійських снарядів. Крім цього, упродовж дня терористи випустили 78 мін калібром 120 мм та 14 мін калібром 82 мм.

Також бойовики суттєво активізували використання безпілотників (30 польотів у першій декаді вересня), активно працюють і снайпери терористів (18 обстрілів позицій ЗСУ).

Життя на фронті: чому українські воїни гинуть під час перемир'я

Життя на фронті: чому українські воїни гинуть під час перемир'я

"Зазначені факти обстрілів українська сторона СЦКК розцінює як грубі порушення домовленостей щодо введення режиму повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування сторін і в черговий раз звернулася до російської сторони СЦКК за поясненнями та з вимогою використати свій "традиційний вплив" на керівництво ОРДО та ОРЛО з метою неухильного дотримання ними Мінських домовленостей та припинення ведення вогню.

Українська сторона, у свою чергу, гарантує неухильне виконання досягнутих домовленостей щодо припинення вогню, в разі їх дотримання з боку ОРДО та ОРЛО", - заявив генерал Кременецький.

Нагадаємо, за минулу добу російсько-окупаційні війська 30 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників: 14 випадків зафіксовано на Маріупольському напрямку, 10 – на Донецькому та 6 – Луганському.

Повʼязані теми:

Наступна публікація