Україні потрібно щонайменше 21 тисяча миротворців ООН – ТСН.Тиждень

Україні потрібно щонайменше 21 тисяча миротворців ООН – ТСН.Тиждень

Україна потребує щонайменше 21 тисячу миротворців / Фото: ТСН.ua

На річне утримання блакитних шоломів слід буде витратити щонайменше 1,2 мільярда доларів.

Доки дипломати лише вивчають можливість введення в Україну миротворців ООН, журналісти програми ТСН.Тиждень провели власну розвідку. Розпитали миротворців, поговорили з експертами, аби мати бодай приблизне уявлення, що воно таке - миротворча місія.

За приклад узяли близьку до нас Хорватію - її найчастіше згадують експерти у пошуках аналогій. В 1992-му після 15 невдалих спроб перемир'я із сербами туди зайшли 14 тисяч блакитних шоломів, щоб пильнувати 300-кілометровий, охоплений вогнем, хорватсько-сербський кордон. Забігаючи наперед зазначимо, що місію було виконано.

Лінія зіткнення на українському Сході тягнеться на 470 кілометрів. Отже, за хорватським сценарієм, сюди мала б прийти щонайменше 21 тисяча миротворців, зважаючи на протяжність кордону та активність бойовиків.

Озброєння, кажуть експерти, тут потрібне таке: стрілецька зброя - мінімум 15 тисяч одиниць, легка бронетехніка - до тисячі, і, можливо, артилерія - до 400 одиниць. Ну, і радіолокаційні системи для виявлення вогневих точок.

Представник України в ООН розповів про болюче місце Кремля

Представник України в ООН розповів про болюче місце Кремля

Якби ж Україна наполягала, що миротворці мають пильнувати і російсько-український кордон на Сході, як пропонує секретар РНБО Олександр Турчинов, то кількість блакитних шоломів мала б подвоїтися.

Вартість такої операції на рік, зважаючи на бюджети останніх миротворчих операцій, - 1,2 мільярда доларів зі спецрахунків ООН. У стільки може обійтися річне утримання такого можливого контингенту на лінії зіткнення. Якщо рахуємо і миротворче пильнування лінії кордону - удвічі більше. Сума досить серйозна. Лише на чверть менша від нашого оборонного бюджету, що виділяє Україна на 2015 рік - включно з армією і усім військовим тилом.

Ще раз зауважимо, це лише приблизні розвідки журналістів ТСН.Тиждень. Реальне рішення про кількісний і військово-технічний склад місії затверджує ООН, ураховуючи усі фактори та ризики.

Чому Київ раптово захотів ввести миротворців та як програла російська дипломатія, дізнайтеся на сайті ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація