Українські бійці отримали пам'ятні відзнаки за оборону промзони Авдіївки

Українські бійці отримали пам'ятні відзнаки за оборону промзони Авдіївки

Українські бійці отримали пам'ятні відзнаки за оборону промзони Авдіївки

Нагорода неофіційна, але солдатам усе одно приємна.

Захисникам авдіївської промзони привезли на передову спеціально зроблену для них медаль. Це не державна відзнака, але, переконують хлопці, відстоявши ніч під обстрілами з великокаліберних мінометів, непогано вранці отримати бодай такий значок, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На відзнаці написано: "Авдіївка, промзона". І на зворотньому боці: "Стояли на смерть".

Бійці сміливо захищають рідну землю. А от отримуючи нагороду, сором'язливо усміхаються. Урочисто повторюють тільки одне: "Служу народу України!".

І справді служать – це видно і по втомлених очах і руках, що вже, здається, відмити неможливо. Свої нагороди ховають під розгрузки або обережно в кишені. На передовій відзнак не носять.

"По мобілізації поїду додому і там положу. Розказувати і показувати – це зрозуміють хіба ті, хто побував тут", - кажуть військові.

Розвідники радіють за своїх найбурхливіше – вони без права на славу, обличчя сховані під балаклавами. Але з нагородою та кулеметом.

Медалями на передовій нагородили захисників Авдіївки

Медалями на передовій нагородили захисників Авдіївки

Не в камуфляжі, але теж з нагородою – місцеві жителі брати Михайло та Віктор. Вони не брали в руки зброю, але рятували тих, хто рятував Авдіївку.

"До нас під аеропорт ніхто так не їздив, як вони. У нас води не було. А найголовніше, що крім них ніхто не забрав вбитого офіцера", - розповідають бійці.

Найостаннішими на урочисте шикування приходять десантники. Їх легко впізнати – на голові замість кашкетів кевларові шоломи. Не встигли перевдягнутися.

"Вночі був обстріл серйозний. 120-ті та 80-ті міни. Нас забрали просто з позицій. Нічого, ми тримаємося", - кажуть десантники.

Олексію 21, він контрактник і вночі тримав оборону. Медаль не для війни, надіне її вже повернувшись додому. У самій промзоні в цей час міряють не нагороди – вирви.

"Сьогодні більше 150 мін прилетіло, он осколки", - кажуть оборонці української землі.

Офіцер Борис Денисов розповідає – салюти на їх честь почалися близько третьої ночі. "Відповідати нічим", - констатує він.

Обстріл потужний, але найтендітніший солдат задоволений – санінструктору 90 окремого аеромобільного батальйону 81 бригади Ганні Федорчук вночі працювати не довелося.

У Ганнусі на промзоні зараз лише один пацієнт – підібрала після бою контуженого голуба. "Будемо відпувати та відгодовувати, буде голуб миру. Сподіваємося на мир", - каже вона.

Разом із тим Генеральний штаб Збройних Сил України не відкидає можливості широкомасштабної агресії з боку Росії. Про це повідомив начальник ГШ ЗСУ Віктор Муженко.

Кореспондент ТСН Наталія Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація