Українські льотчики готові до зустрічі "ескадрильї" так званої "ДНР"

Українські льотчики готові до зустрічі "ескадрильї" так званої "ДНР"

Фото: УНІАН

Авіація продовжує свої поступове відновлення після довоєнного занепаду.

Авіація прикривала сухопутні операції АТО на початковій стадії війни на Донбасі, однак згодом вильоти було зупинено. Відтоді українські льотчики тренуються та нарощують кількість бойових машин, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перший масований виліт української бойової авіації припав на штурм Донецького аеропорту. Літаки та гелікоптери відіграли одну з ключових ролей у цій операції. Тоді здавалося, що АТО триватиме декілька тижнів і вже ніщо не зупинить українську армію. Але Кремль мав іншу думку. Раптом у терористів почали з'являтися ПЗРК та "Буки". Українська авіація зазнає втрат. Загалом, за чотири мІсяці війни у 2014 році Україна втратила 10 гелікоптерів, 8 літаків та 89 людей. Найбільша трагедія – збитий транспортник ІЛ-76 біля Луганська. Тоді загинули 49 десантників та 9 членів екіпажу.

З вересня 2014 року українські пілоти перестали літати в зоні АТО. 40-а бригада тактичної авіації, яка сьогодні демонструє свою міць, також не уникла втрат у неоголошеній російсько-українській війні. Один її літак збили "Буком" над Сніжним. Проте за цей час авіатори встигли не тільки відновити, а й наростити свою вогневу міць. "Реально збільшилася кількість нальотів, бойова робота збільшилася. Льотчик повинен літати", - розповів командир 40-ї БТА Володимир Кравченко.

Основна проблема повітряних сил – гроші. Самого тільки палива на кожне тренування необхідно десятки тонн. Невеличкий зовні МІГ-29 "з'їдає" аж 3,5 тонни палива за годину. Бойові навички пілоти відпрацьовують не в небі, а на спеціальних тренажерах, які дуже реалістично відтворюють умови бою. І хоча наразі використання авіації заборонене мінськими угодами, керівники терористичних республік уже заявили про те, що готові задіяти свої літаки. На це пілоти 40-ї БТА кажуть, що не можуть дочекатися, аби піднятися в небо і ближче подивитися на "ескадрилью" терористів. У приціл.

Раніше українська морська авіація вразила фігурами вищого пілотажу на навчаннях See Breaze 2016 у Миколаївській області. Завдання льотчики сакської бригади виконували при сильному вітрі, десантуючи групи парашутистів. За легендою, вони рятували людей, які потрапили в біду. Показали також один з найскладніших елементів – польоти парами на гранично-низькій висоті, недосяжній для ворожих радарів.

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Чотири місяці повітряних боїв: як працювала українська військова авіація на початку АТО

Чотири місяці повітряних боїв: як працювала українська військова авіація на початку АТО

Повʼязані теми:

Наступна публікація