Українські силовики стали ближчими до Донецька на 4 кілометри

Українські силовики стали ближчими до Донецька на 4 кілометри

Армійці та прикордонники пересунули КПП під самісінькі позиції терористів.

Кілометр за кілометром військові відбирають у сепаратистів українську землю. Поблизу Новотроїцького прикордонний пост перенесли вглиб окупованої території, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українські позиції стали на 3-4 км ближчими до Донецька. У ворога відібрано дуже значний шмат землі. Однак позиції його тепер на відстані автоматного пострілу. Прикордонники несуть постійне бойове чергування. "Постійно проводимо спостереження, але фактів нападів, слава Богу, не було", - каже заступник коменданта оператино-бойової комендатури прикордонної служби України Леонід Хрущ.

Обстріли на цій ділянці фронту трапляються ледь не щодоби. Міни лягають праворуч і ліворуч від дороги. Прикордонники постійно проводять розвідку, чи не підкрадаються диверсійні групи противника. Тим часом на самому пункті пропуску ще до обіду з кожного боку збирається більше сотні авто. Люди з Донецька їдуть відпочивати на море чи у відпустку на велику Україну. Кількість прикордонників, які оформлюють документи, збільшили у півтора рази, але вони все одно не встигають. Пункт пропуску "Новотроїцьке" переповнений. "Його перетинає сім-вісім тисяч осіб і півтори-дві тисячі транспортних засобів. Ми працюємо в такому режимі, щоб люди встигали пройти контрольно-пропускний пункт до його закриття", - пояснила прес-офіцер Донецького прикордонного загону Світлана Савчук.

Військові відібрали у сепаратистів добрий шмат української землі поблизу Новотроїцького

Військові відібрали у сепаратистів добрий шмат української землі поблизу Новотроїцького

Люди в черзі до КПП спілкуються, порівнюють рівень життя на окупованій теріторії і на вільній Україні. В Донецьку, кажуть, значно дорожчі фрукти і м'ясо, проте дешевша горілка без акцизних марок. "Донецька горілка у підвалах розливається, говорити не хочу. Російська більш-менш", - каже житель Донецька Анатолій. І додає, що дешевшими, ніж у Маріуполі, на окупованій території залишилися тільки комунальні послуги. Що бойовиків підтримують багато місцевих – люди вже воліють пояснювати не так ідеологією, як економікою. "Закликають "ДНР" захищати. Молоді люди йдуть захищати, тому що грошей нема, вимушені. Не тому, що в них щось у голові", - зізнаються мешканці окупованих територій.

Також українські бійці розповідають про стрімке зменшення кількості та інтенсивності ворожих артилерійських обстрілів. Мінами напередодні бойовики активно обстрілювали лише авдіївську промзону. Серед можливих причин відносного спокою називають ротацію у лавах противника або підготовку якоїсь провокації.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація