Українські військові беруть під контроль "сіру зону" на Донеччині

Українські військові беруть під контроль "сіру зону" на Донеччині

Фото: Сайт президента України

Ініціатива військових неофіційна, але зумовлена практичною необхідністю.

Умовне перемир'я на Донбасі бойовики використовують для збільшення своїх військ: створюють резерви та нишпорять безпілотниками по українській території. Ворожі дрони залітають на 25 кілометрів у тил, вишукуючі цілі для артударів, а по "сірих зонах" бродять ворожі ДРГ, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українські бійці теж не сплять і потроху обкопуються в селах "сірої зони", що не внесені в перелік мінських угод. У деяких місцеві жителі цьому тільки раді, бо вже надивилися на "визволителів" з-за державного кордону. "Тут як випробувальний полігон. Росіяни навіть гірші за фашистів", - кажуть вони.

Українські бійці беруть під опіку села "сірої зони" на Донбасі

Українські бійці беруть під опіку села "сірої зони" на Донбасі

Більш-менш життя налагодилося, лише коли в село зайшли українські бійці. Саме вони привозять місцевим харчі та воду, а також надають медичну допомогу. Однак свою присутність у селі бійці не надто афішують, аби не викликати на нього вогонь ворога. "Стояти довго на одному місці неможна. Обстрілу тут чекаємо будь-якої секунди", - каже боєць із позивним "Монгол".

Тактику "нас тут немає" українські бійці в буферних селах почали використовувати після історії з Комінтерновим. Ще півроку тому це село було "сірим", і місцеві могли пересуватися до Маріуполя. Але згодом бойовики зайшли в село, поставили там свій блокпост і відрізали місцевим шлях до України. Після низки випадків, коли бойовики обкрадали в Комінтерновому місцевих і палили їхні хати, військові спробували неофіційно контролювати населений пункт. Наказу зайняти село вони тоді так і не отримали. Натомість противник на танках і з артилерією зайшов у Комінтернове.

Тепер щоби більше не втрачати української території, бійці вже не чекають гучних наказів, а просто заходять у буферну зону й обкопуються так, аби ворог у разі чого — не пройшов. "Нас дуже багато, просто вони не знають, скільки", - кажуть бійці.

Як уже повідомлялося, бойовики завдяки перемир'ю вільно повертаються на позиції, звідки їх вибила українська армія. Військові від такої тактики ведення війни не в захваті та прагнуть рухатися, а не сидіти на місці.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація