Українській армії замовили новітні надміцні бронеавтомобілі "Дозор"

Українській армії замовили новітні надміцні бронеавтомобілі "Дозор"

Фото: Укроборонпром

Міноборони та Львівський бронетанковий завод підписали контракт про постачання бронетехніки до ЗСУ.

Міноборони замовило серійне постачання надміцних бронеавтомобілів "Дозор-Б".

Про це повідомили у прес-службі концерну.

"Перший контракт уклали ДП "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", та Міністерство оборони України. Відповідно до спільного рішення, підписаного представниками ЗСУ, розробника та інших відомств, "Дозор-Б" успішно пройшов державні випробування та отримав рекомендацію від державної комісії "прийняти на озброєння", - йдеться в повідомленні.

Водночас інформації про обсяг контракту наразі немає.

"Прості інженери та робітники "Укроборонпрому" здійснили справжній подвиг, адже проект "Дозор-Б" в січні 2015 року існував лише на папері. Не всі були готові до наших швидких темпів, незважаючи на вимоги воєнного часу. Але якість техніки та відгуки фахівців виявилися сильнішими за бюрократичні перепони. Колектив "Укроборонпрому" дуже задоволений, що вояки отримують технологічні "Дозори" для виконання своїх бойових завдань, адже саме цих машин так бракувало армійцям", – заявив заступник гендиректора з виробництва та авіабудування "Укроборонпрому" Юрій Пащенко.

Як зазначається, бронеавтомобіль розрахований на 10 осіб, озброєний кулеметною установкою дистанційного керування БПУ-12,7 з телевізійною і тепловізорною камерами, а також кулеметом НСВ-12,7 з оптичним монокулярним перископічним прицілом. "Дозор" укомплектований двигуном Deutz з максимально можливою швидкістю 120 км/год.

До того ж бронеавто має фільтровентиляційну установку для очищення повітря, котра подається у відсіки, захищаючи людей від отруйних речовин, біологічних аерозолів і навіть радіоактивного пилу.

Нагадаємо, на початку року керівництво "Укроборонпрому" заявляло про плани виробити 150 бронемашин "Дозор", але упродовж року початок виробництва регулярно переносився. До експериментальних зразків "Дозора", які було презентовано влітку, у військових були нарікання. Прохідність, надійність ходової частини, вибагливий до якісного палива німецький двигун. Стати на озброєння до війська бронетранспортер мав іще у вересні, проте повноприводник довелося доробляти і знову випробовувати. Нарешті у грудні виробники презентували готові до бою українські бронетранспортери "Дозор-Б".

Повʼязані теми:

Наступна публікація