В Авдіївці бруківкою з Майдану заснували новий історичний музей

В Авдіївці бруківкою з Майдану заснували новий історичний музей

Старий був зруйнований влучанням ворожого снаряду.

В Авдіївці заклали перший камінь у створення народного музею історії міста. Цим каменем стала бруківка з Майдану Незалежності, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Символічний жест має нагадувати, що жителі Донбасу так само були серед учасників Революції Гідності, а майданівці прийшли боронити місто від навали проросійських найманців. "20 лютого на вулиці Інститутській я взяла. Тут була краплинка крові, зараз вона вже трошки стерлась", - розповіла уродженка Сніжного, котре зараз в окупації. "Я скажу, чому я вийшла. Бо я знала, хто такий Янукович, як він приходив до влади тут і що тут творилося. Я не хотіла, щоб це було по всій Україні", - додала Олена, котра тепер служить у підрозділі, який боронить авдіївську промзону.

Люди, які захищали Україну на Майдані, продовжують це робити на фронті

Люди, які захищали Україну на Майдані, продовжують це робити на фронті

У третю річницю початку революції жителі Авдіївки мали змогу подивитися фільм "Зима у вогні". Люди не приховують свого враження, бо раніше їм розповідали про Майдан зовсім інше. Тутешня молодь, що живе на лінії фронту, розуміє – заради них проти ворога воюють що тоді, що зараз. "Потрапляє снаряд нижче твого вікна – і в голові думки: дякую, що жива. І наступна: а для чого", - розповідає одна з мешканок міста.

Майданівець Юрій пройшов пожежу в Будинку профспілок, був у трагічні дні на Грушевского та на Інститутській. Тепер він радіє тому, що може захищати свою країну не у велосипедному шоломі та з палицею в руках, а має справжню зброю та армійську амуніцію. "Це історичний шанс вийти з-під впливу Росії", - пояснює мотивацію таких точно контрактників ЗСУ військовий Володимир.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація