Військова прокуратура перевіряє накази, яке командування віддавало командиру батареї "Київської Русі"

Військова прокуратура перевіряє накази, яке командування віддавало командиру батареї "Київської Русі"

Командира батареї "Київської Русі" Ткачука затримали на 72 години

У Харкові розгорівся військовий скандал із бійцями батальйону "Київська Русь", яких командир вивів з-під обстрілів.

Командира батареї Євгена Ткачука, який вивіз з-під Дебальцевого 55 бійців батальйону "Київська Русь", затримано за підозрою у навмисному невиконанні бойового наказу.

Його підлеглі говорять, що Ткачук зберіг їм життя, вивівши з поля бою, та вже готові штурмувати військову прокуратуру Харкова, де він зараз перебуває. Мовляв, командир батареї взяв відповідальність на себе, бо ні від комбата, ні від штабу АТО тривалий час не отримував чіткого наказу, як діяти в умовах ймовірного оточення.

"Таке складалося враження, що просто напросто цю всю операцію злили. Ніяких наказів письмових, усних нам ніхто не доводив. Ми навіть не знали, в який бік стріляти", - розповів заступник командира батареї 25-го окремого мото-пехотного батальйону Олег Потайчук.

"Це людина, яка має двох синів, які воюють також в АТО. Ви розумієте, таких в Україні може бути одиниці, і його звинувачують", - додав боєць батареї Микола Таранюк.

Командира можуть засудити за виведення бійців з оточення під Дебальцевим

Командира можуть засудити за виведення бійців з оточення під Дебальцевим

Натомість у військовій прокуратурі кажуть, що Ткачука затримали лише на 72 години. Невиконання наказу - це попереднє обвинувачення. Слідство має з'ясувати, які вказівки давали командиру батареї згори і чи можна було їх виконати в тих умовах.

"З'ясовуються всі обставини, за яких був не виконаний наказ, а також досліджується роль командування, яке дало цей наказ, і чи могли вони виконати його належним чином", - повідомив військовий прокурор Харківського гарнізону Андрій Глумаков.

Нагадаємо, що раніше боєць "Київської Русі" розповів, що Ткачука звинуватили також у державній зраді.

Повʼязані теми:

Наступна публікація