Втрачене Комінтернове. Все, що потрібно знати про ситуацію під Маріуполем

Втрачене Комінтернове. Все, що потрібно знати про ситуацію під Маріуполем

Як без опору бойовики захопили українське село / Фото: Reuters

Село-привид знову стало найгарячішою точкою в АТО.

Починаючи з 22 грудня, близько півсотні проросійських найманців з важким озброєнням зайшли в Комінтернове і почали облаштовувати там бойові позиції, вириваючи окопи і вибудовуючи нові блок-пости.

Як повідомив журналіст Іван Гребенюк у випуску ТСН "по селу прокотилася хвиля обшуків: заходили в кожен двір та намагалися знайти тих, хто підтримує Україну. Люди ховалися по підвалах".

Комінтернове - найбільш напружена точка в зоні АТО. Місію ОБСЄ до цих пір не допустили в населений пункт. 22 грудня, до півночі бойовики стріляли вже з населеного пункту по українських позиціях з 82-міліметрових мінометів.

Тим не менш, в штабі АТО запевнили, що українські сили підготовлені до агресії з боку бойовиків і в разі атаки зможуть "відбити" удар. Поки ж українці спостерігають і на всяк випадок зміцнюють позиції.

"По всій лінії розмежування сторін, у підрозділів АТО достатньо сил і засобів для ефективного виконання завдань за призначенням", - повідомляють в штабі АТО.

Але, як напередодні заявили в Генеральному штабі України "українська армія не може відбити Комінтернове у терористів, тому що це буде пряме порушення Мінських домовленостей".

Незважаючи на багаторазові обстріли бойовиків і пряме порушення Мінських домовленостей, Україна не збирається реагувати на провокації і продовжить дотримуватися режиму "тиші". Спікер Генштабу Владислав Волошин повідомив, що "зараз питання не стоїть про звільнення Комінтернового за допомогою сили. Тому що ми чітко дотримуємося Мінських домовленостей. Тобто режиму тиші. І намагаємося всі ці питання вирішити дипломатичними способами".

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав негайно скликати засідання РНБО.

Також у прес-центрі АТО повідомили, що російські військові стягують танки та іншу бронетехніку в напрямку Маріуполя, що  розташований за 24 км від Комінтернового.

За даними розвідки, терористи використовують заборонене Мінськими домовленостями озброєння, серед якого як мінімум 5 танків і 5 БТРів. Також місію ОБСЄ досі не допустили в населений пункт.

Бойовики споруджують укріплений район у Комінтерновому

Бойовики споруджують укріплений район у Комінтерновому

Кореспонденту ТСН Андрію Цаплієнку вдалося зв'язатися з місцевими захопленого бойовиками села. Журналіст передав слова жительки села "вчора людей випускали. Розпоряджалася всім жінка. Сьогодні ситуація змінилася і командир інший. Людей не впускають і не випускають. Правда, ведуть себе коректно, не загрожують, не грубіянять. Кажуть, що ще два дні будуть блокувати в'їзд і виїзд. Потім, обіцяють, що ситуація зміниться".

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці в Facebook повідомив, що через захоплення бойовиками Комінтернового зник зв'язок з наближеними до нього селами Водяне і Заїченкове "на даний момент інформації про те, що там присутні бойовики немає".

Однак, спеціальний кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко, який перебував поблизу захоплених територій зазначив, що бойовики дійсно заходили в Водяне, але не змогли там закріпитися.

Ситуація навколо Комінтернового загострюється кожен день, поки це вважається найгарячішою точкою в зоні АТО. Командир полку "Азов" Національної гвардії України Андрій Білецький повідомив, що "вони (бойовики - ред.) почали будувати біля Комінтернового в напрямку української сторони перший укріпрайон, бетонувати, підтягнули будівельну техніку, почали активно мінувати дороги і підступи. Так що я думаю, село вони зайняли всерйоз і надовго".

У зв'язку з цим, в Адміністрації президента висунули дві можливі версії активізації бойовиків: перша – спроба тиску на українську сторону напередодні важливих політичних зустрічей; друга – це банальний "відстріл боєкомплекту, щоб отримати підживлення з боку Москви".

Варто відзначити, що село Комінтернове Новоазовського району Донецької області розташоване у так званій "сірій зоні" між територіями, контрольованими українською армією і бойовиками.

Село залишилося без керівництва, місцевий голова втік ще минулої зими. Комінтернове постійно потрапляло під обстріл, адже бойовики влаштовували напади на блокпости, розташовані неподалік.

З тисячі осіб які жили тут раніше в мирний час, в селі залишилися близько 200 жителів.

Українські військові, за домовленостями, не мають права заходити на територію. По суті, бойовики теж, але на практиці для них Комінтернове вже давно стало "прохідним двором", а тепер і "власною" територією.

Важливо відзначити, що ще у травні 2015 року, президент України Петро Порошенко рішуче заявив, що якщо Мінські домовленості будуть порушені, то одразу ж буде введено військове положення.

"Якщо перемир'я буде порушено, буде перейдена лінія зіткнення, буде організовано наступ на українські Збройні сили, у ту саму мить мною буде підписаний указ про введення воєнного стану", - заявив Петро Порошенко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація